GLOBUS

Jacob Zuma: Abbas je ponovio obavezivanje na rješenje po principu dvije države

Južnoafrički predsjednik

Autor:Fena

26.11.2014

Palestinski čelnik Mahmoud Abbas ponovio je obavezivanje na rješenje po principu dvije države, izjavio je danas južnoafrički predsjednik Jacob Zuma. 

- Dodatno smo se obavezali na rješenje po principu dvije države po kome će države Izrael i Palestina koegzistirati jedna do druge unutar sigurnih granica na osnovi linija iz 1967. godine s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom Palestine - izjavio je Zuma na konferenciji za novinare u Pretoriji nakon sastanka s Abbasom, koji je bio u državnoj posjeti Južnoj Africi. 

Jedini način da se ostvari trajan mir leži u otvorenim i iskrenim pregovorima između Palestinaca i države Izrael s rješenjem po principu dvije države kao krajnjim ciljem, naglasio je Zuma. 

Južna Afrika je spremna da pomaže u mirovnom procesu, kazao je, navodeći da su on i Abbas imali otvoren razgovor o situaciji na Palestinskim teritorijama, prenosi Xinhua. 

Abbas je izjavio da je "Palestina posljednja zemlja na svijetu koja živi pod okupacijom". Palestinci nastoje iskoristiti "uspješna iskustva" Južne Afrike u "izgradnji nezavisne države", kazao je Abbas.