BIH

Predstavnici propalih firmi će noć provesti u Skupštini TK-a

Nakon okupljanja pred pravosudnim institucijama i Skupštinom

M.Ahmedić

26.11.2014

Predstavnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona, koji su, nakon današnjeg okupljanja pred pravosudnim institucijama i Skupštinom TK-a, odlučili ostati u skupštini sve dok vlast ne pokuša naći rješenje za njihove probleme, večeras su donijeli odluku i da će prenoćiti.

Razlog tome jeste da neće odustati od svojih osnovnih radničkih prava, odnosno uvezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje u firmama, te ima je dosta, kako kažu, obećavanja i od stare i sadašnje vlasti.

-Nešto se mora riješiti. Mi smo od danas kako smo ušli u Skupštinu TK-a nismo izašli. Nećemo ni izaći, sve dok ne dođu ovdje i ne nađu rješenje za radnike. Dosta nam je praznih obećanja. Ručak su nam obezbjeili iz Stranke za boljitak, DF-a i SDP-a, a večeru će nam poslati Livnica čelika Tuzla - istaknuo je Hrustan Muminović, član Sindikata „Solidarnosti“.

Naglasio je da je u skupštinu došao Senad Alić, predsjednikom Kluba poslanika SDA u Skupštini TK-a i razgovarao s njima, međutim, do dogovora nije došlo, te su odlučili i prenoćiti.

- Nismo se ništa dogovorili, ništa od dogovora. Zato ćemo prenoćiti, ne mrdamo odavdje. Dosta nam je svega. Trebali bi ujutro u deset sati doći svi predstavnici klubova, kako bi s nama razgovarali. Vidjet ćemo da li će doći i šta će biti - podvukao je Muminović.

Podsjećamo, radnici su se jutros nakon protesta ispred pravosudnih institucija uputili pred Skupštinu TK-a, kako bi predstavnici propalih firmi pokušali s nadležnima pronaći rješenje za njihove dugogodišnje probleme, međutim, u skupštini nikoga nisu zatekli, osim sekretara Ahmeta Smajovića.

Nakon toga su predstavnici firmi odlučili ostati u zgradi Skupštine TK-a, sve dok se neko od nadležnih ne pojavi, a radnike su poslali svojim kućama da se ne smrzavaju, kako kažu, na minusu.