BIH

U vladama mora biti najmanje 40% ministrica!

Ženska mreža BiH i Inicijativa za monitoring evropskih integracija uputile zahtjev

Autor:A. Š. H.

26.11.2014

Ženska mreža BiH i Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH uputile su zahtjev svim parlamentarnim strankama za punu primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, insistirajući da u vladama mora biti najmanje 40 posto  ministrica.

Prethodno je Mreža 21. oktobra  uputila zahtjev svim parlamentarnim strankama, te sekretarima i sekretaricama svih zakonodavnih tijela u Bosni i Hercegovini, za punu primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova BiH pri formiranju vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. 

U sadržaju zahtjeva, od nositelja vlasti se tražila puna primjena Zakona o ravnopravnosti spolova, koji promoviše i garantira zastupljenost žena, kao manje zastupljenog spola, na svim nivoima organizacije vlasti.

- U procesu formiranja nove vlasti od stranaka zahtjevamo i očekujemo puno poštivanje i dosljednu primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova te stoga insistiramo da vlade moraju biti zastupljene sa minimalno 40% ministrica na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou - kazali su iz Ženske mreže BiH.