GLOBUS

Italijanska policija otkrila veliku mrežu krivotvoritelja novca

Na jugu zemlje u Napulju

Fena

26.11.2014

Italijanska policija je otkrila veliku mrežu krivotvoritelja novca u Napulju (na jugu zemlje), uz pomoć Europola, saznaje se u srijedu iz sudskog izvora.

Uhapšene su ukupno 53 osobe u okviru istrage koja je trajala dvije godine i omogućila da se identificira mreža "Napuljska grupa", vrlo aktivna u Evropi, ali i u sjevernoj Africi te drugim zemljama, objasnio je na konferenciji za novinare tužilac iz Napulja Giovanni Colangelo.

Italijanski karabinjeri su uspjeli da sakupe sve elemente koji dokazuju da je "Napuljska grupa" preuzela kontrolu velikog dijela tržišta krivotvorenja eura, navedeno je u saopćenju Europola, evropske policijske agencije čije je sjedište u Hagu.

Pripadnici ove bande  su distribuirali velike količine lažnih eura u Italiji i u cijelom svijetu, zahvaljujući vrlo širokoj mreži, prema Europolu.

Francuska, Španija, Njemačka, Rumunija, Bugarska, Albanija, Senegal, Maroko, Tunis i Alžir su među zemljama koje su najviše pogođene, prema ovom izvoru.

Tužilac iz Napulja je precizirao da je istraga omogućila da se zaplijeni oko 5.500 lažnih novčanica i lažnih kovanica u vrijednosti oko milion eura.