BIH

Svjedok Mladićeve odbrane: "Muslimanski ekstremisti odgovorni za izbijanje rata u Prijedoru"

Boško Mandić pred haaškim tribunalom

Srna

26.11.2014

Nekadašnji član kriznog štaba u Prijedoru Boško Mandić danas je u Haškom tribunalu, na suđenju zločincu Ratku Mladiću, izjavio da su "muslimanski ekstremisti odgovorni za izbijanje rata u tom gradu, s proljeća 1992. godine".

 
Mandić, koji je svjedok Mladićeve odbrane, je u pisanoj izjavi, koja je uvedena u spis, naveo da je rat izazvao napad muslimana na policijski punkt i regrute JNA kod sela Hambarine 22. maja 1992. godine, poslije čega su srpske snage napale selo.

On je rekao da su "muslimanske paravojske osam dana kasnije napale Prijedor", prenose beogradski mediji.

Prema njegovim riječima, nesrpskim civilima koji nisu prekršili zakon i uzeli oružje u ruke srpske vlasti su pomogle da odu, uz asistenciju međunarodnih organizacija, a oni koji su bili naoružani morali su biti ispitani u istražnom centru u Omarskoj.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tiger, svjedok je potvrdio i da su nesrpska sela bila granatirana, te da su mnogi mještani završili u pritvorskim centrima Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Mandić je rekao da su u Trnopolju nesrbi imali slobodu kretanja, dok su u Omarskoj i Keratermu bili pritvoreni i ispitivani ljudi koji su učestvovali u borbi.

Na pitanje tužioca da li je znao da su počinjeni masovni zločini, Mandić je rekao da je čuo da je bilo torture prema nesrbima u Omarskoj i Keratermu, ali da nije ništa vidio.

On je rekao i da je čuo za ubistvo oko 150 muslimanskih zarobljenika u Keratermu, 25. jula 1992. godine, te da se "slaže da je to bio masakr".

Iskazom sljedećeg svjedoka Mladićeve odbrane, proces u Hagu biće nastavljen sutra.