NOGOMET

Platini: Zlatna lopta trebala bi pripasti Nijemcu

I Messi i Ronaldo su legitimni kandidati

(N. K.)

26.11.2014

Predsjednik UEFA-e Michel Platini smatra kako bi Zlatna lopta za 2014. godinu trebala pripasti najboljem pojedincu iz redova njemačke reprezentacije koja je ljetos postala svjetskim prvakom. 

Platini smatra kako su svakako i Portugalac Cristiano Ronaldo, koji je glavni favorit za to priznanje i Argentinac Lionel Messi legitimni kandidati, no vjeruje kako bi prednost ipak trebao dobiti neko iz redova "Elfa". 

- Ima nekoliko igrača koji zaslužuju ovu nagradu, no mišljenja sam da bi u godini Svjetskog prvenstva ona trebala pripasti nekome iz redova pobjedničke ekipe. Isto sam tako govorio prije četiri godine, kada sam zagovarao da nagradu dobije neko od Španaca, no to se nije dogodilo.

Platini je izrazio i želju da izvještaj Etičke komisije FIFA-e oko nepravilnosti prilikom odlučivanja o domaćinstvu SP-a 2018. (Rusija) i 2022. (Katar), "bude objavljen u cijelosti, srazmjerno sa pravilima same komisije."

Također, još jednom je izrazio svoje stajalište kako bi se katarski Mundijal, zbog klimatskih prilika, morao igrati zimi, pa makar to uticalo na raspored najjačih evropskih liga i kontinentalnih takmičenja, prenosi Goal.com. 

- Jasno je kako bi se to Svjetsko prvenstvo trebalo igrati zimi i nadam će da ćemo zajedno pronaći rješenje za dobrobit igrača, navijača i samog Svjetskog prvenstva.