NAŠA TEMA

Kako obući bebu zimi?

Nekoliko stvari o kojima morate voditi računa

(B.P.)/index.hr

26.11.2014

Ako planirate izlazak vani s bebom bitno je voditi računa o tome da joj bude dovoljno toplo, ali isto tako nije dobro pretjerati s odjećom kako ne bi došlo do pregrijavanja. Slojevito odijevanje najjednostavniji i najučinkovitiji je način da vašoj bebi i za hladnih zimskih dana bude ugodno. Pritom je poželjno da završni sloj odjeće bude od materijala koji istovremeno reguliše temperaturu i propušta vlagu ako se dijete počne znojiti.

Bazni sloj vrlo je važan

Osnovni sloj odjeće vrlo je važan. Stručnjaci savjetuju izbjegavanje čistog pamuka jer najslabije propušta vlagu, pa djetetu možda neće biti ugodno. Merino vuna najpoznatija je od prirodnih vlakana jer može propustiti i do 40 posto vlažnosti, a bebina koža će biti suha. Ova vrste vune također je izvrsna jer odgovara na bebine promjene temperature.

Kako odabrati jaknicu?

Kada kupujete odjeću za bebu uvijek bi trebalo gledati tehničke karakteristike i sastav tkanina. Kako bi osigurali bebu za vlažnog i kišnog vremena bitno je odabrati vodootporni materijal. Jakne za bebe bi trebale imati kapuljaču koja je izvrstan izbor jer osim što bebinu glavu štiti od kiše, kapuljača bi morala imati traku kojom se može stegnuti uz bebino lice kako djetetu ne bi puhalo po vratu i glavi.

Dok birate jaknicu mislite i na svoju udobnost. Mnogo je praktičnije izabrati jaknu s patentnim zatvaračem jer kopčanje na čičak vrlo brzo popusti, a dugmići, iako izgledaju jako lijepo, nisu pretjerano simpatični kada više puta u danu morate s djetetom voditi borbe oko oblačenja.

beba2

Kako izbjeći pregrijavanje?

Ako putujete automobilom imajte na umu da djetetu ne mora nužno odgovarati jednaka temperatura kao vama. Ako putujete na duže relacije, svakako kada se auto malo ugrije bebi skinite jaknu i prekrijte je laganom dekicom. Kapu, šal i rukavice uvijek skidajte čak i ako putujete na kraće relacije. I ne zaboravite podesiti svaki puta pojaseve na autosjedalici kako bi vaše dijete putovalo sigurno, koliko god debelo bilo odjeveno.

Toplina udova vrlo je bitna

Bez obzira radilo se o jakni, kaputiću ili jednodijelnom odijelu, potrebno je učiniti bebine ruke i noge što slobodnijima. Odjeća koja smanjuje bebinu pokretljivost čini je nervoznom i mogla bi izazvati bebin plač.

Kako bi nožicama bilo toplo bebama odjenite debele čarape i mekše cipelice, dok djeca koja hodaju trebaju imati jedan par kvalitetnih i čvrstih čizmica s debelim džonom kako se djetetu ne bi klizalo, a čizme bile vodootporne i prozračne.

Topla kapica i rukavice obavezni su dodaci za bebe. Izaberite rukavice koje se mogu svezati za kaputić ili su međusobno spojene vunenom vezicom kako ih dijete ne bi izgubilo.