BIH

Vilić: Direkcija će jačati saradnju sa Nogometnim savezom BiH

Strane reprenzentacije pohvalile angažman policijskih službenika BiH

Onasa

26.11.2014

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić primio je danas delegaciju Nogometnog saveza BiH, predvođenu predsjednikom Elvedinom Begićem, koji je istakao ulogu Direkcije u slučajevima gostovanja stranih nogometnih reprenzentacija u BiH, koje su hvalile angažman policijskih službenika Direkcije i drugih policijskih agencija koje su bile zadužene za njihovu sigurnost čime se, kako je kazao, u značajnoj mjeri doprinijelo ugledu Nogometnog saveza BiH i naše države, saopćila je Direkcija.

Begić je vrlo korisnim ocijenio sudjelovanje službenika Direkcije u radu Centra za međunarodnu policijsku saradnju Savezne policije Brazila za vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva - FIFA 2014.

Vilić je istakao da će Direkcija i u budućnosti, u skladu sa nadležnostima, jačati saradnju sa Nogometnim savezom BiH.

U tom kontekstu, istaknuto je da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH započela aktivnosti na uspostavi ''National Football Information Point'' (NFIP) koja se odnosi na pridruživanje BiH mreži policijskih snaga u Evropi.

Ova mreža ima za cilj razmjenu informacija koje se odnose na sigurnost održavanja sportskih manifestacija međunarodnog karaktera (kao što su EURO, Liga prvaka i sl.).

Saradnja se ogleda u blagovremenom obavještavanju i razmjeni informacija o kretanju navijača koji predstavljaju potencijalnu opasnost nasilničkog ponašanja prilikom održavanja utakmica.

Također, predstavnici Nogometnog saveza su upoznati da je Direkcija putem  Odsjeka NCB Interpol Sarajevo uključena u projekat  koji provodi INTERPOL (kao Međunarodna organizacija kriminalističke policije) u saradnji sa FIFA-om, pod nazivom ''Integrity in sport''.

Navedeni projekat se odnosi na borbu protiv korupcije i sprečavanje namještanja utakmica prevashodno u nogometu.

Ovaj projekat ima za cilj da edukuje i obuči ključne aktere u nogometu kako da prepoznaju, odupru se i prijave pokušaje korupcije i namještanje utakmica i da bolje pripremi snage za provođenje zakona kako da istraže i sarađuju u slučajevima korupcije, namještanja utakmica i sličnih slučajeva.

U delegaciji je bio i generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković.