BIH

Primjedbe na rad trebinjske bolnice

Trebinje

P.M.

26.11.2014

U Trebinju je danas održan sastanak predstavnika svih sindikata organizacija iz oblasti zdrastva i socijalne zaštite RS sa područja istočne Hercegovine. Sastanku je prisustvovao i predsjednik granskog sindikata Zdrastva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić.

Prema Granulićevim riječima stanje u Hercegovini je kao i cijeloj RS kada je u pitanju zdrastvo teško, a kao jedan od primjera naveo je Dom zdravlja u Gacku, gdje radnici nisu primili platu od jula mjeseca, a sredstva su doznačena. Ipak, najviše  primjedbi se odnosilo na rad trebinjske bolnice, a za to je okrivio menadžment bolnice te naveo da pacijenti odlaze da se liječe u druge ustanove. 

- Pokazalo se da su u Hercegovini loši menadžeri zdrastvenih ustanova, prvenstveno mislim na bolnicu ovdje u Trebinju, gdje ne radi rengen aparat. Ovdje se vrši mobing, koji ne vrši samo direktorica, nego ispod nje ima kadra koji vrši mobing viši nego što ona vrši - rekao je Granulić. Dodao je da prvenstveno misli na glavnu sestru i one oko nje, gdje se mobing vrši nad radnicima. 
Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Bolnice Trebinje dr. Branislav Ćihorić odbacio je optužbe Milenka Granulića  i rekao da pacijenti biraju ustanovu gdje će da se liječe na nivou sekundarne zdrastvene zaštite. 
- Mi ne možemo da primimo sve pacijente. Rengen aparat nam ne radi već 10 dana, zato što je pokvaren. To je tako zato što u BiH, pa ni u Srbiji, nijedan servis ne raspolaže tim rezervnim dijelom, nego se čeka da stigne iz Amerike - naveo je dr Čihorić. 

Predsjednik granskog sindikata Zdrastva i socijalne zaštite je na kraju rekao da će ovaj sindikat od nove Vlade RS tražiti izmirenje obaveza za doprinose radnicima, ukidanje zakona o platama koji je dao velika ovlaštenja poslodavcima, te da svi plaćaju iste doprinose za zdrastvo.