BIH

Stručna rasprava o Čizmovićevom prijedlogu za izmjenama Pravilnika

Održana sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Autor:A. L.

26.11.2014

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) je na današnjoj sjednici donijelo jednoglasnu odluku da će se obaviti stručna rasprava o pravnom osnovu i inicijativi za izmjene i dopune Pravilnika o sukobu interesa članova VSTV-a, koja će se organizovati u okviru projekta TAIEX.

Na ovu stručnu raspravu bit će pozvane sudije Ustavnog suda BiH, kao i predstavnici državnog i entitetskih ministarstava pravde te udruženja sudija i tužilaca u BiH odnosno cjelokupna stručna zajednica.

Podsjetimo, Jovan Čizmović, član VSTV-a predložio je ranije da se stavi van snage Pravilnik o sukobu interesa članova VSTV-a, ali je nakon upozorenja iz Delegacije EU u BiH odustao od svog prijedloga te ostao pri inicijativi za izmjenama pomenutog Pravilnika.

VSTV imenovalo nosioce pravosudnih funkcija 

VSTV BiH donijelo je odluke o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u BiH. Na pozicije sudija Vrhovnog suda FBiH imenovani su Ismeta Mujanović, Dragan Čorlija i Dinka Lukes. Fata Nadarević imenovana je na funkciju predsjednika Kantonalnog suda u Bihaću, a Jadranko Grčević na poziciju predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta. Oni će na dužnost stupiti 15. decembra 2014. godine.