BIH

SBB će ostati lider opozicije!

Saopćenje nakon izjave Nedžada Latića o riješavanju postizborne krize

Redakcija

26.11.2014

Nakon izjave uvaženog bošnjačkog intelektualca Nedžada Latića da, navodno, postoji opcija da SBB bude dio državne vlasti, a Fahrudin Radončić predsjedavajući Vijeća ministra BiH, kao "pomiritelj" više sukobljenih političkih opcija, Press centar SBB-a, sa potpunim kompetencijama, saopćio je danas, da će ova stranaka ostati lider opozicije, te da opcija SBB-ovog ulaska u vlast nije moguća.

Inače, politički analitičar Nedžad Latić je danas za agenciju Srna izjavio kako smatra da će postizborna kriza na nivou BiH biti riješena tako što će Srbi formirati zajednički blok, kao i Bošnjaci, plus HDZ, te ocjenjuje da je međunarodni faktor podržao Bakira Izetbegovića u Federaciji BiH, kao i opoziciju u Republici Srpskoj.

Latić, kako je preneseno, procjenjuje da će se izlaz na nivou BiH tražiti u velikim koalicijama - SNSD i SDS će ići u koaliciju na nivou BiH, dok će se koaliciji SDA, HDZ i DF pridružiti Radončićev SBB.

Prema njegovoj procjeni, Radončić bi mogao biti pozvan da, eventualno, relaksira odnose Milorada Dodika i Dragana Čovića, sa jedne, i Bakira Izebegovića i Željka Komšića, sa druge strane.

Latić vjeruje da bi Radončiću moglo da bude ponuđeno mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ocjenjuje da bi na tom mjestu trebalo da bude "preduzetan i jak Bošnjak" koji bi mogao da pokrene inevsticije, kao i da sadašnji kandidat SDA Halid Genjac nema te kvalitete.