BIH

Suđenje Vitomiru Rackoviću za zločine u Višegradu

Sud Bosne i Hercegovine

Fena

26.11.2014

 Na suđenju Vitomiru Rackoviću za zločin počinjen na području Višegrada, svjedoci odbrane ispričali su da su s optuženim bili na straži na brdu Zaglavak u junu i julu 1992. godine. 

Zoran Tasić je kazao da je 1992. godine bio pripadnik izviđačke jedinice Četvrtog bataljona Vojske Republike Srpske, te da je više puta išao na brdo Zaglavak na izviđanje terena. 

On je ispričao da su pripadnici izviđačke jedinice na Zaglavak u više navrata išli po pet dana, pa se vraćali. 

- Ja sam s Vitom u više navrata stražario gore - rekao je Tasić odgovarajući na pitanje odbrane da li je na Zaglavku viđao Vitomira Rackovića. 

On je naglasio da su drugi vojnici ostajali na Zaglavku, za razliku od pripadnika izviđačke jedinice. 

- Kad god sam dolazio, gore je bio Vito - kazao je Tasić i dodao da su vojnici Zaglavak napustili 12. jula 1992. godine da bi branili svoja sela. 

Racković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja 1992. do kraja augusta iste godine učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba na području Višegrada, te silovanju. 

Milorad Mirković, drugi svjedok odbrane na ovom suđenju, također je naveo da je bio na Zaglavku sa optuženim, kojeg, kako je rekao, poznaje od osnovne škole. 

- Ja koliko znam, niko nije mrdao za tih 40 dana. Bilo je obećanja da ćemo dobiti smjenu, ali je nije bilo - kazao je Mirković. 

Na pitanje da li je čuo da je optuženi odlazio u sela Osojnicu i Crni Vrh, svjedok je odgovorio da nije jer je bio sa njim na Zaglavku. 

Mirković je dodao da mu je poznato da je nakon praznika Petrovdana, kada su se povukli sa Zaglavka, u drugoj polovini jula 1992. godine, optuženi ranjen, nakon čega se, kako je kazao, mjesec-dva nije pojavljivao. 

Nastavak suđenja zakazan je za 3. decembar, javlja BIRN - Justice Report.