AUTO-MOTO

Volkswagen investira 86 milijardi eura u narednih pet godina

U nove modele, inovativne tehnologije te u učinkovitiju proizvodnju

(A.Sm.)

26.11.2014

U narednih pet godina, Volkswagen grupa investirat će oko 86 milijardi eura u nove modele, inovativne tehnologije te u učinkovitiju proizvodnju svojih vozila.

S ekonomske strane gledano, 64.3 milijarde eura investirati će se u tvornice, opremu, materijalnu i nematerijalnu imovinu, i zemljišta, prenosi Index.hr.

Čitavih 21.9 milijardi eura investirati će se u razvoj, a 600 milijuna eura prinosa od prodaje materijalne imovine investirati će se u finansijsku imovinu.

Od 64.3 milijarde eura, njih 41.3 milijardi će se uložiti u moderniziranje i proširivanje proizvoda svih svojih brendova, s tim da će se najviše pažnje dati terencima.

Volkswagen će razviti i nove generacije koje će imati bolje performanse, te smanjenu potrošnju goriva i emisiju radijacije. Uz konvencionalne pogone, VW će investirati i u hibridne i električne pogone.

Polovina investicija, nekih 43 milijardi eura uložit će se imovinu, pogone i opremu u Njemačkoj, a 23 milijarde eura će se investirati tvornici Craftera u Poljskoj, te u Audijevoj tvornici u Mexicu.

Volkswagenova partnersta (Joint-Venture) u Kini ukupno će uložiti 22 milijarde eura kroz slijedećih pet godina, no taj se iznos ne nalazi u ovih 86 milijardi. Te investicije će finansirati sami partneri (Volkswagen, FAW Grupa, Saic motors)

Inače, Volkswagenu će ovo biti treća godina zaredom u kojoj je najviše uložio u istraživanje i razvoj, ispred korejskog diva Samsunga i američkog Intela.