ZDRAVLJE U KUĆI

Pripremite svoj imunitet

Najbolje namirnice za hladne dane

Redakcija

26.11.2014

Nutricionisti se slažu u mišljenju da je zima možda i najvažnije godišnje doba za pažljiv odabir onoga što jedemo jer nemamo toliko šarolik i pristupačan izbor voća, povrća i ostalih namirnica, a viroze i razne prehlade su puno češće.

Raštika - Prava je zimska poslastica jer ima mnogo vitamina A i K, ali i dovoljno antioksidanata koji jačaju imunitet u hladnim danima. Jedna porcija sadrži 7,6 grama vlakana, što, prema američkom ministarstvu poljoprivrede, može sniziti tjelesnu apsorpciju kalorija od pojedenih ugljikohidrata. A, najbolji dio svega je taj što ćete pojesti tek 46 kalorija.

Tikva - Bogate su vitaminima A i C te željezom i riboflavinom (B2), što vam može poboljšati raspoloženje nekog turobnog dana. Tikve s tamnijom korom imaju više fitohemikalija, a one su, pak, važne za zdravlje organizma.

Nar – Različita istraživanja do sada su pokazala da nar ima bogatstvo antioksidanata, a povećano konzumiranje štiti kardiovaskularni sistem, utječe na usporavanje artritisa, ali dobro djeluje i na prostatu, krvni pritisak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje općenito. I sok od nara ima mnoge blagodati za organizam. Neke studije su tako pokazale da pomaže u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca i smanjuje nivo LDL (lošeg) holesterola. Budući da ima visok nivo vitamina C, ima i snažno protivupalno djelovanje.

Kaki ili japanska jabuka - Slađa od breskvi i jednako zdrava, ako ne i više, osigurat će vam oko 55 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A, oko 21 posto vitamina C, 25 posto vlakana i 30 posto mangana.

Grejp - Osim što je pun vitamina, poput ostalih agruma i voća općenito, grejp je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma. Studija objavljena u “Journal of Medicinal Foodu” pokazala je da su ispitanici smršavili gotovo dva kilograma više od ostalih ako su tri puta dnevno, prije svakog obroka, pojeli pola grejpa. Takav način prehrane trajao je 12 sedmica.