REGION

Šešelj: Hrvatska mi diže publicitet, neću se dobrovoljno vratiti u Hag

Ratni zločinac povodom usvojene rezolucije

Srna

26.11.2014

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izražava zahvalnost Hrvatskoj "što mu nadoknađuje publicitet koji zbog medijske cenzure nema u Srbiji" i žali što hrvatska inicijativa ne sadrži zahjev da ga Haški sud vrati nazad.


"Ovde u Srbiji Vučić me blokira u svim medijima, ali zato se Hrvatska digla na noge i nadoknađuje mi taj publicitet", navodi Šešelj i poručuje da "duguje duboku zahvalnost hrvatskoj gluposti".
 
On je rekao Srni da je površno upoznat sa nacrtom rezolucije, koja je na inicijativu hrvatskih poslanika upućena u Evropski parlament i o kojoj bi poslanici trebalo da se izjašnjavaju sutra.
 
Šešelj je ponovio da se nikada više dobrovoljno neće odazvati u Hag i da ga tamo mogu isporučiti samo politički prvaci Srbije.
 
On precizira da je jedan od uslova Haškog tribunala za puštanje na privremenu slobodu (koje on nije potpisao) da preda pasoš vlastima, ali da ga ne može ispuniti i kad bi htio zato što - nema pasoš.
 
"Nisam ga još ni tražio. Nisam stigao. Čekam da mi bude gotova lična karta. Nemam ni jedan dokument. Čekam ličnu kartu, čekam vozačku dozvolu i zdravstvenu knjižicu", zaključio je Šešelj.
 
Jedno od pitanja o kome, prema izvorima u Evropskom parlamentu, nije postignuta saglasnost u vezi sa hrvatskim prijedlogom rezolucije, jeste formulacija kritike na račun Haškog tribunala, koji je Šešelja, nakon 12 godina pritvora, pustio na privremenu slobodu bez presude.

Dok pojedini poslanici traže da se Tribunalu u Hagu upute kritike zbog lošeg vođenja postupka, drugi podsjećaju da je Evropski parlament do sada zdušno podržavao Tribunal u svim njegovim odlukama i radu i zahtjevaju da se primjedbe ublaže.