GLOBUS

NATO odbio zahtjev Turske o Siriji

Uspostavom sigurnosne zone u Siriji omogućilo bi da se dio od 1,6 miliona sirijskih izbjeglica vrati kućama

Fena

26.11.2014

NATO ne razmatra uspostavljanje zone zabrane letenja u sjevernoj Siriji, što Turska traži da bi se ublažili pritisci na njenim jugoistočnim granicama. 

Iako Turska nije uputila formalni zahtjev NATO-u za pomoć u uspostavljanju zone zabrane letenja, Ankara je u više navrata rekla da zemlje koje su voljne to da učine treba da uspostave sigurnosne zone u Siriji, što bi omogućilo da se dio od 1,6 miliona sirijskih izbjeglica vrati kućama. 

-Zona zabrane letenja je poduhvat koji zahtijeva velike resurse - rekao je general-potpukovnik John Nicolson. 

On je kazao da nedavni primjer Libije najbolje pokazuje koliko posla NATO treba da obavi da bi mogao da izvede zračne operacije. 

-Ali to nije nešto što mi trenutno razmatramo u ovom kontekstu - dodao je on za Reuters. 

Planovi Ankare o uspotavljanju takozvanih "sigurnosnih zona" sa zračnom odbranom kao ključnom komponentom, do sada su nailazili na hladan prijem saveznika. 

Vojni stručnjaci ističu da bi za to bio neophodan ili pristanak sirijske vlade ili stavljanje u upotrebu sirijskih naprednih sistema zračne odbrane, a takav potez bi mogao uvući zapadne sile još dublje u trogodišnji rat u Siriji i razgnjeviti saveznike sirijskog predsjednika Bašara Asada, Rusiju i Iran, prenosi B92.