KUĆNI LJUBIMCI

Psi ili mačke: Ko ima bolje razvijeno osjetilo njuha?

Naučnici tvrde kako su u tom slučaju psi apsolutni pobjednici

(A.Sm)

26.11.2014

I psi i mačke obožavaju njuškati uokolo, ali ko od njih ima bolje razvijeno to osjetilo?

Za sve one koji su nestrpljivi, naučnici tvrde kako su u tom slučaju psi apsolutni pobjednici. Po pitanju sluha, to bi bile mačke, ali po pitanju mirisa psi imaju 300 miliona receptora za miris, a mačke tek 80 miliona, prenosi Index.hr.

Veličina njuške je važna

Veći psi imaju i veću njušku te tako njom zahvataju i veću površinu za receptore kojima njuškaju. S druge strane, čak i jedna od najmanjih vrsta pasa, čivavava ima veću njuškicu od najveće vrste mačke, a to su prekrasne Savannah mačke. Malo lice ujedno znači i mali nos.

Evolucijski razlozi 

Iz evolucijskog aspekta, psi u divljini svoj izuzetan njuh koriste kako bi izbjegli grabežljivce i pronašli plijen za jelo. Mačke, s druge strane, komuniciraju putem svojih mirisnih receptora, kako bi osigurale svoj teritorij i odnose. Finije komunikacijske vještine obično se pripisuju ženskim jedinkama ljudskog roda, a u životinjskom svijetu, psi bi bili muškarci, a mačke žene.
 
Još jedna zanimljivost vezana uz osjetilo njuha kod pasa i mačaka jest činjenica da psi na temelju svog dobro razvijenog osjetila dobivaju i poslove, kao što su pronalaženje bombi, droge pa čak i identificiranje raka, putem hemijskih promjena u ljudskom disanju ili na njihovoj koži. S druge strane, mačke su poznate po tome da ponekad mogu prepoznati ko će sljedeće umrijeti u staračkim domovima i bolnicama. Također, jeste li primijetili kako vaša ljubimica često trlja svoju njuškicu i obraze u vas ili ostale predmete po kući? To je način na koji vas ona obilježava kao svoje "vlasništvo". Njeni vlasnici i namještaj u kući sada mirišu na nju te na taj način ona ima jasan osjećaj pripadnosti.

Zaključak

I psi i mačke imaju bolje razvijeno osjetilo mirisa od nas. Također, oni komuniciraju s nama i izražavaju svoje osjećaje, samo ne na isti način kao mi. Ako npr. vaš ljubimac  "zabije" nos u svoju hranu, on bi vam na taj način mogao poručivati da je vrijeme za zamjenu iste.