SARAJEVO

U školama se pojavile vaške, prijeti epidemija

Direktori u očaju, krive Vladu KS jer nema novca za higijenu

F. NUMANOVIĆ

26.11.2014

U pojedinim školama u KS pojavile su se vaške, a sve je više zaraženih učenika. Kako saznajemo, zbog alarmantne situacije, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS osnovnim školama uputilo je direktivu u kojoj ih obavještava o epidemiji i nalaže korake koje trebaju poduzeti.

Obavijest roditeljima

Direktori osnovnih škola krive Vladu KS i resorno ministarstvo, jer, kako kažu, obrazovanje je zapušteno, mjesecima nemaju ministra, pa svako radi šta hoće. Direktor OŠ "Isak Samokovlija" Kenan Vučijak kazao je jučer za „Dnevni avaz" da u njihovu školu nije došao dopis Ministarstva, ali tvrdi da su se u nekim školama pojavile vaške.

- Vrlo malo novca izdvaja se za higijenu u školama i najčešće se direktori i nastavno osoblje sami snalaze. Proteklih godina neki su učenici imali vaške i u takvim situacijama obavijestimo roditelje, kažemo im da kupe potrebna sredstva i učenik nekoliko dana ne dolazi na nastavu. Do Nove godine imamo sredstava za dezinfekciju, a kasnije ne znamo šta će biti - kazao je Vučijak.

Direktor OŠ „Saburina" Avdija Hasanbegović rekao nam je da vlast ne zanima ima li materijala, a pogotovo se ne žele opterećivati higijenom u školama.   

Prijeti meningitis

- Katastrofalna je situacija. Nema ko da brani stavove učenika i nastavnika. Higijena u školama stavljena je u drugi plan i moguća je pojava svakakvih zaraza. To ne smatraju svojom obavezom - ogorčen je Hasanbegović.  

Epidemiolog Šefik Pašagić kazao je da se u školama i vrtićima ne koriste sredstva za ispravnu dezinsekciju i deratizaciju.

- Jedna firma bi trebala sve raditi, a ne kako hoće, jer tada se ne zna ko i kakvim sredstvima radi. Osim zaraza, zbog viroza i loše higijene, djeci prijete meningitis i druga teža oboljenja. Nadležni se moraju više pozabaviti, jer je riječ o najosjetljivijoj kategoriji, djeci - rekao je Pašagić.

vucijak-pasagic-hasanbegovic

Sindikalisti ogorčeni

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić kazao je da su očekivali ovakvu situaciju i probleme budući da škole nemaju sredstava za higijenu.

- To je uvijek tako kada opadne standard, kada je prisutna ekonomska kriza, jer se štedi i na sredstvima za higijenu. Ograničeni smo jer su ministarstva zakazala, nemamo ničiju podršku. Vjerovatno je povećan broj djece zaražene vaškama i sigurno nam prijeti epidemija - upozorio je Bešlić.