GLOBUS

Zašto je biciklizam dobar za cjelokupnu privredu?

Trenutno je u evropskoj biciklističkoj industriji zaposleno impresivnih 655 hiljada osoba

(B.P.)

26.11.2014

Evropska biciklistička industrija danas zapošljava više osoba nego sektor rudarstva, te gotovo dvostruko više osoba od industrije čelika, navodi se u prvom sveobuhvatnom istraživanju ovog sektora.
Trenutno je u evropskoj biciklističkoj industriji, koja uključuje proizvodnju, prodaju, infrastrukturu te turističke i druge povezane usluge zaposleno impresivnih 655 hiljada osoba, dok u rudarskoj industriji radi 615 hiljada ljudi, a u sektoru proizvodnje čelika 350 hiljada osoba. Ukoliko se trenutni udio od 3 posto putovanja biciklom diljem Evrope udvostruči do 2020. godine, broj zaposlenika mogao bi narasti na čak milion osoba.

Kevin Mayne, direktor razvoja u Evropskoj biciklističkoj federaciji (ECF), navodi kako se radi o vrlo jasnoj poruci za vlade i lokalne vlasti diljem Evrope. Mayne napominje:

- Ulaganjem u biciklizam rješavaju se saobraćajni, klimatski i zdravstveni problemi. No, ovim izvještajem dokazujemo da sa svakom izgrađenom biciklističkom stazom doprinosimo i razvoju cjelokupne privrede Unije. Ulaganje u biciklizam osigurava bolji povrat investicije od bilo koje druge opcije prijevoza. 

Ovo je još jedan dokaz da transformacija ekonomije u zelenu i niskoguljičnu može otvoriti nova radna mjesta, ukoliko se osiguraju odgovarajuća ulaganja. Rezultati studije pokazuju da vožnja biciklom ima veći intenzitet zapošljavanja nego bilo koji drugi prometni potsektor.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da se najveći broj radnih mjesta u biciklizmu vezuje uz turistički sektor koji zapošljava čak 524 hiljade osoba te u maloprodaji koja zapošljava 80 hiljada osoba. Inovacije kao što su e-bicikli i kampanje za sigurnost u prometu te infrastrukturni projekti mogli bi znatno ojačati sektor i pokrenuti novi val zapošljavanja, navodi ECF. 

Leuven Research Institute, koji je proveo istraživanje, navodi kako su poslovi vezani uz biciklizam geografski stabilniji od ostalih sektora te nude sveobuhvatna i lako dostupna radna mjesta čak i za niskokvalificirane radnike.

Za kraj, bitno je napomenuti kako biciklizam doprinosi znatno više lokalnoj privredi od drugih načina prijevoza budući da biciklisti više obilaze i koriste usluge malih trgovina, restorana i kafića od korisnika drugih načina prijevoza.