REGION

Andrijašević: Đukanović je rekao historijsku činjenicu o sarajevskom atentatu

Izjava crnogorskog premijera izazvala reakcije pojedinih srpskih historičara

Fena

26.11.2014

Crnogorski historičar Živko Andrijašević tvrdi da je zvanična Crna Gora, sto godina prije premijera Mile Đukanovića, atentat koji je na austrougraskog prestonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu izvršio Gavrilo Princip nazvala "bezumnim terorističkim aktom", prenosi Tanjug.

Andrijašević smatra neprimjerenim reagiranje na govor premijera koji je nedavno na svečanoj akademiji povodom sto godina od početka Prvog svjetskog rata rekao da "Crna Gora nije podržala teroristički akt koji je bio povod za rat" i kaže da je Đukanović priopćio historijsku činjenicu.

Član Organizacijskog odbora Vlade Crne Gore za obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata precizira da je u službenim novinama "Glas Crnogorca" od 21. juna 1914. godine u službenom komentaru atentat u Sarajevu okarakteriziran kao "bezumni teroristički akt usamljenih fanatika".

"Dakle, službena Crna Gora je, sto godina prije premijera Đukanovića, ubistvo koje je počinio Gavrilo Princip nazvala 'bezumnim terorističkim aktom'. Predsjednik Vlade Crne Gore je u svom govoru priopćio jednu historijsku činjenicu koju potvrđuje relevantni historijski izvor", kazao je Andrijašević.

Historičar naglašava da, kada se već govori o službenom stavu Crne Gore prema atentatu u Sarajevu, treba napomenuti i da je vlada Kraljevine Srbije na sličan način definirala taj akt.

"Ona ga je, jula 1914. godine, nazvala zločinom koji izaziva zgražanje. Taj dokument je objavljen u knjizi koju je 1980. godine izdala SANU", ističe Andrijašević.

Đukanovićeva ocjena je uzrokovala reakcije pojedinih srpskih historičara, kao i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a univerzitetski profesor smatra da reagiranje na premijerov govor, posebno na navedenu konstantaciju, pokazuje nedovoljno poznavanje histroije - i crnogorske i srpske.

"Da li je Princip bio terorista, zločinac, patriota, zanesenjak, borac za 'nacionalnu stvar' ili ko zna šta još, niti je kvalificirala tadašnja zvanična Crna Gora, niti je to u svom govoru učinio Đukanović.

Ali, čak i da ne postoje historijski izvori koji atentat u Sarajevu kvalificiraju kao teroristički akt, odnosno zločin, svaki nasilni oblik borbe za ostvarivanje političkih ciljeva u mirnodopskom dobu smatra se, prema važećim definicijama, terorizmom", zaključio je Andrijašević.