BIH

Svaki dan nova borba - platiti ratu ili dati djeci da jedu

Porodici Selmedina Đulana, borca iz Zenice, država okrenula leđa

A. Džonlić

26.11.2014

Kad je 1992. kao 20-godišnji dobrovoljac pristupio Armiji RBiH, Zeničanin Selmedin Đulan nije ni slutio da će dvije decenije kasnije imati slobodnu državu, ali da u njoj neće moći normalno živjeti. Jučer, na Dan državnosti BiH, prebrojavao je novac da vrati ratu kredita mikrokreditnoj organizaciji kod koje se zadužio da bi prehranio porodicu.

Četvero Đulana živi u trošnoj kući u Vardi, selu podno planinskog vrha Čolan, petnaestak kilometara od Zenice.

Selmedin je polupokretan, jer je kičmu povrijedio još u ratu. Nema ni dana radnog staža u životu. Supruga Edina ima dijagnosticiran karcinom i povrijeđenu ruku, a s njima su kćerkice Ajdina (5) i Fatima (8), prva s urođenim bronhitisom, a druga prijevremeno rođena. Poštar ovoj porodici mjesečno donese samo 27 KM dječijeg doplatka.

- Uzeo sam dva kredita kod mikrokreditnih organizacija i još vraćam oba. Prvi da pokušam porodici i sebi osigurati egzistenciju, a drugi da pokrenem proizvodnju mlijeka od koje bismo mogli solidno živjeti. U maju mi je neko otrovao krave. Dolazile su policija i inspekcija i na tome se sve završilo. Sada preživljavamo od prodaje mlijeka jedne krave, koju su nam donirala braća Begić iz "Almyja" - priča Selmedin.

- Država za koju sam se borio okrenula mi je leđa. I sada mi svaki dan predstavlja borbu da sakupim novac za otplatu kredita i da imam šta dati djeci da jedu. Stalno razmišljam, ne mogu kupiti muzilicu, ni polovnu, a supruga je onemoćala da muze. S tri-četiri krave i muzilicom mogao bih privređivati, vraćati kredite - kaže ogorčeno Đulan.

Prazna obećanja SDA

- Pred izbore su došli ovi iz SDA. Kada su čuli za našu situaciju, jedan od njih je rekao da će se lično pobrinuti da dobijemo novac ili krave i muzilicu. Prošli su izbori, a sve ostade samo na obećanju - priča Đulan.