GLOBUS

Sarkozy pozvao svoju partiju da ne glasa za priznanje države Palestine

Apel bivšeg francuskog predsjednika

Autor:Fena

26.11.2014

Bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy pozvao je članove svoje partije Unije za narodni pokret (UMP) da glasaju protiv predložene rezolucije kojom francuska skupština namjerava da prizna državu Palestinu, prenose danas izraelski mediji.

- Tražim od svojih prijatelja da glasaju protiv - rekao je Sarkozy, koji će biti predsjednički kandidat desničarske UMP na sljedećim izborima.

- Borit ću se da Palestinci imaju svoju državu. Ali, unilateralno priznanje nekoliko dana nakon smrtonosnog napada i kada nema mirovnog procesa? Ne! - objasnio je on, aludirajući na prošlonedjeljni napad u sinagogi u Jerusalemu, u kojem je ubijeno petero Izraelaca, četvero vjernika i jedan policajac Druz koji je došao da ih brani.

Dva palestinska napadača su također ubijena.

Sarkozy je rekao i da nikada neće dovoditi u pitanje potrebu Izraela za sigurnošću, istakavši da je to "bitka njegovog života".

Sarkozyjev poziv upućen je uoči glasanja na prijedlog Socijalističke partije o apelu vladi da prizna Palestinu kao državu. Glasanje je najprije bilo planirano za 28. novembar, ali je odloženo do 2. decembra. Francuski poslanici će se izjašnjavati nakon sličnih poteza u nekoliko evropskih država.

Britanski poslanici su 13. oktobra većinom izglasali rezoluciju da se prizna država Palestina uz državu Izrael "kao doprinos osiguranju dvodržavnog rješenja do kojeg bi se došlo pregovorima".

I irski i španski poslanici usvojili su rezoluciju koja poziva na priznanje Palestine, a poslanci u Danskoj glasat će o tome početkom januara.

Švedska je 30. oktobra priznala Palestinu, što je naišlo na oštru kritiku Izraela.

Izraelski zvaničnici kažu da će glasanje u Francuskoj, za razliku od glasanja u drugim parlamentima Evrope, naići na značajnu manjinu koja će glasati protiv. 

Izraelski predstavnici u Parizu su u kontaktu s vladom i opozicionim partijama da mobiliziraju protivljenje.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahau je u nedjelju rekao da će francuski parlament napraviti "ozbiljnu grešku" priznanjem.

- Zar oni nemaju ništa bolje da rade u vrijeme sječenja glava širom Bliskog istoka, uključujući i francuskog građanina u Alžiru? Država Izrael je domovina jevrejskog naroda, jedina država koju imamo i Palestinci traže državu ne želeći da priznaju pravo da postoji država za jevrejski narod - rekao je Netanyahu, prenosi Blic.