BIH

Na mjestu stravičnog zločina "Škorpiona" samo uvehli buket

Zaboravljeno strijeljanje Srebreničana 17. jula 1995. godine

A. NUHANOVIĆ

26.11.2014

Od krošnji visokih borova i jela skoro da se i ne vidi nebo. Decenije su prošle od kada je zasađena i bijela breza, koja kao da zna šta se desilo, pa stremi prema nebu i pokušava, jedina, sačuvati od zaborava zločin koji su počinili pripadnici zloglasne jedinice "Škorpioni" 17. jula 1995. godine.

Ta šuma, nadomak Trnova kod Sarajeva, Bošnjacima bi trebala biti sveta. U njoj je na zapuštenoj livadi prolivena krv šestorice Srebreničana, mladića koje su pripadnici jedinice "Škorpioni" ubili pucajući im u leđa. Snimka tog zločina obišla je svijet i jedan je od glavnih dokaza genocida.

Sama na svijetu

No, na njihovo mučenje i surovo ubistvo u mjestu Godinske bare podsjećaju još samo grane breze koja se suši od metaka koji su pogodili i nju. Stajala su njih šestorica uz brezu dok su ih četnici jednog po jednog ubijali.  

Mjesto zločina nema nikakvo obilježje. Nema kamene ploče. Nema njihovih imena ispisanih. Samo ta suha breza, gdje majke ubijenih polažu cvijeće. Buketi koje su položile 17. jula ove godine, kada je navršena 19. godišnjica ubistva, uvehli su, a cvijeće su razbacale životinje. Prizor tužan i tegoban, skoro kao zločin koji je ovdje počinjen.  

nura-alispahic

Alispahić: Breza se suši, sušim se i ja

Nura Alispahić, čiji je 16-godišnji sin Azmir kao najmlađa žrtva ubijen na ovom stratištu, kroz suze nam je kazala da je za nju život stao s ubistvom njenih sinova. Ostala je sama na ovom svijetu.

- Jednog sina ubili su mi u Tuzli, na Kapiji, 25. maja, muža u Srebrenici. Ukopan je u Aleji mladosti u Tuzli. A mog Azmira ubili su oni "Škorpioni". Vidjela sam ga kada je pošao 11. jula 1995. iz Srebrenice, i više nikad. Pucali su mu u leđa, a imao je svega 16 godina. Sve su mi pobili - kaže Nura.

Prikazivanje snimke

Kazala nam je i da je prilikom prikazivanja snimke likvidacije ovih šest Srebreničana pored breze, prepoznala svog sina Azmira, i onesvijestila se.

- Teško mi je kada odem tamo, nemamo gdje cvijeće da položimo. Čak nije ni obilježeno da su tu izginuli. Breza se suši, sušim se i ja. Umirem polahko, boli me što je sve zaboravljeno. Za koju godinu mi nećemo imati gdje doći. Cvijeće ćemo polagati na travu. Država neće da pomogne, da napravi neki spomenik za njih, država zaboravlja svoje sinove. Sramota je to - kazala je Alispahić.

Posmrtne ostatke ovih Bošnjaka pronašli su članovi Federalne komisije za traženje nestalih 1999. godine. Ukopani su u Memorijalnom centru u Potočarima.

srebrenica-skorpioni-8

Snimak streljanja: Prikazan na suđenju Miloševiću

Dželatima 53 godine zatvora

U Godinskim barama ubijeni su Azmir Alispahić (16), Safet Fejzić (17), Dino Salihović (18), Juso Delić (25), Smail Ibrahimović (35) i Sidik Salkić (36). Egzekucija je prvi put prikazana na suđenju Slobodanu Miloševiću u ljeto 2005. godine. „Škorpione“ koji su izvršili egzekuciju šestorice Srebreničana predvodio je Slobodan Medić Boca, koji je poginuo u januaru u saobraćajnoj nesreći, zajedno sa suprugom i 17-godišnjim sinom.

Vijeće za ratne zločine u Srbiji osudilo je u aprilu 2007. pripadnike jedinice „Škorpioni“ na ukupno 53 godine zatvora