BIH

Sindikat "Aide" za sutra najavio blokadu Vlade, direktor pozvao radnike da sutra dođu u fabriku kako bi ih obavijestio o zakljčku sastanka

Nakon što je kolegij Vlade završen

M.Ah.

26.11.2014

14:17 Upravo je završen kolegij predstavnika Vlade TK. Direktor Tvornice obuće "Aida" Bahrudin Bašić je obavijestio predstavnike Sindikata radnika da dođu sutra u tvornicu u 14 sati kako bi ih saopštio zaključke sa sastanka sa Vladom, međutim radnici su to upravo odbili.

- Ujutro u 9 sati smo ponovo pred Vladom TK jer ne prihvatamo direktorov poziv u tvornicu da bi nas obavijestio o sastanku. Zašto nam sada nisu kazali šta su to dogovorili? Ne čekamo više ništa. Radnici propalih firmi su danas blokirali Skupštinu TK  u kojoj sjede i čekaju da se riješe njihovi problemi, a mi ćemo ujutro blokirati Vladu TK - kazala je predsjednica Sindikata radnika Tvornice obuće "Aida" Edina Aličić.

Radnici Aide poručuju: "Sutra ako teba ginut' ginemo, na cestu ćemo svi popadat' ako treba, ali više ne odustajemo, ako hoće da nas se riješe eto nek' nas poubijaju".

12:43 Predstavnici Sindikata radnika Tvornice obuće "Aida" upravo su došli ispred BKC-a

- Upravo se održava kolegij predstavnika Vlade TK na kojem se govori o problemima radika Aide kazao je Mensur Begić portpstol vlade TK.

12:22 Prema saznanjima radnika upravo se predstavnici Vlade TK premješta u zgradu BKC-a gdje će održat kolegij vezano za radničke probleme.

Radnici su se uputili prema zgradi BKC-a

 

Danas u 12 sati kolegij Vlade TK održava sastanak na kojem će donijeti zaključak o rješenju problema radnika Tvornice obuće "Aida".

Predstavnici pogona u Tuzli, Dubokom Potoku Lukavcu kao i nekoliko radnika čekaju odluku ispred zgrade Vlade.

Ukoliko radnici ne dobiju nikakav odgovor o riješenju njihovih problema blokirat će južnu i sjevernu saobraćajnicu u Tuzli za koju već predali zahtjev.

- Nismo htijeli prisustvovati sastanku da ih ne ometamo, odluku nam moraju dati pismeno, ali da bude pozitivna po nas. Samo u tom slučaju ćemo odustati od blokade saobraćajnica istaknula je Edina Aličić predsjednica Sindikata radnika Tvornice obuće "Aida".

Radnici ne odustaju od svojih od od svojih zahtjeva da im se uveže radni staž i obezbjedi materijalno zbrinjavanje radnika na koje zakonsko pravo i puštanje u rad pogone u Tuzli, Lukavcu i Dubokom potoku, kako bi imali mogućnost da rade.