BIH

Theodor Meron posjetio nekadašnji logor Čelebići i spomenik žrtvama zločina u mjestu Uzdol

Predsjednik Haškog tirbunala u posjeti BiH

M.Ć. - M.H.

26.11.2014

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron, u sklopu posjete BiH-i, boravio je u nekadašnjem logoru Čelebići u konjičkoj općini.

- Danas sam ovdje da odam počast žrtvama okrutnih i užasnih djela počinjenih u logoru Čelebići, prije više od dvije decenije.Tokom malopređašnjeg obilaska ovog sada naizgled mirnog kraja, osjetio sam jeku patnji onih koji su nekad ovdje bili zatočeni.Moj boravak ovdje također naglašava važnost rada Tribunala u sankcionisanju individualne krivične odgovornosti, čime se daje doprinos svijetu u kome je vladavina prava od najveće važnosti-kazao je Meron, koji je istakao da je Kasarna Čelebići danas u sastavu Oružanih snaga BiH-e u čijem sastavu se nalaze pripadnici svih nacionalnosti.

posjeta-bivsem-logoru-celebici

- Ova kasarna jeočigledan podsjetnik na tragičnu prošlost, ali ona je danas i snažan simbol izdržljivosti naroda BiH-e i izvanrednih naporda koji su oni uložili kako bi se postigao napredak u stvaranju zajednice u kojoj ljudi svih nacionalnosti skupa rade u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.Polažem veliku nadu da će rad Tribunala donekle doprinijeti društvu u kojem će pobijediti vladavina prava, i u kojem se patnje onih kojih se danas prisjećamo ovdje u logoru Čelebići, više nikada neće ponoviti-izjavio je predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron, koji je na lokalitetu nekadašnjeg logora Čelebići položio svijeće, u znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama koje su ovdje bile zatočene i stradale.

Podsjećamo,u logoru Čelebići, od maja do decembra 1992. godinebilo je zatočeno preko 400 logoraša srpske nacionalnosti, od kojih je 16 ubijeno.

Nakon što je podsjetio logor u Čelebićima Theodor Meron, predsjednik Haškog tribunala posjetio je i mjesto Uzdol kod Prozor Rame te položio cijeće ispred spomenika žrtvama zločina u ovom mjestu.

- Danas sam ovdje da odam počast žrtvama okrutnih i užasnih djela koja su počinjena na ovom mjestu 14. septembra 1993. godine. Ujedno sam i počašćen i tužan što sam ovdje s vama i želim da naglasim važnost koju spomenici kao što je ovaj imaju kako bi se osiguralo da se tragični događaji koji su se desili u ovoj zajednici kao i u cijelom regionu nikada ne zaborave i ne ponove. Porodicama onih kojima je ovaj spomenik podignut upućujem izraze najdublje sućuti zbog njihovog gubitka - kazao je Meron prisutnima.