BIH

Nakon propalih pregovora: Tuzlanski sindikalci se još uvijek nalaze u zgradi Skupštine TK

Protest obespravljenih radnika

M.Ah.

26.11.2014

14:52 Prema najnovijim informacijama predstavnici sindikata proplaih firmi sa područja Tuzlanskog kantona i dalje se nalaze u u zgradi Skupštine TK-a

 

Radnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona okupili su se ispred zgrade Tužilaštva i Suda TK-a nakon čega su se uputili prema zgradi Skupštine TK.

Razlog tomu jeste kako bi ih nova konstitirajuća vlast primila i kako bi pokušali da riješe probleme obespravljenih ranika koji traže ispunjenje svojih radničkih prava.

Predstavnici firmi sa područja Tuzlanskog kantona su ušli u Skupštnu TK na sastanak sa nadređenima. Sindikalce je primio sekretar Skupštine.

Član sindikata "Solidarnosti" Enes Tanović izašao je iz zgrade Skupštine da bi se nakratko obratio ostatku radnika  koji su ostali ispred i kazao:

- Rješenja nema, sada smo ovdje sa sekretarom Skupštine TK,  tražimo da dođe predsjednik Skupštine Slađan Ilić, ali ga nema. Kao navodno nemaju nikakve ingerencije, a imaju ingerencije da primaju platu kao i Skuština i Vlada TK. Kako ih nije sramota, premijer Umihanić se jučer zadužuio za 6 miliona, a nema ingerencije i dao je ostavku. Mi predstavnici propalih firmi ostat ćemo u Skupštini, a vi radnici idite kućama da se ne smrzavate, nećemo otići dok nam ne riješe probleme. Dosta je je više. Nek nas hapse, a imamo već naznaka da će hapsiti članove sindikata "Solidarnosti", nek nas hapse, ali nećemo otići. Pozvat ćemo sve i građene i radinike i cijeli grad da se ova agonija završi - poručio je Tanović.

Pojačan broj policajaca obezbjeđuje zgradu Skupštine TK.

Radnici su se nakon Tanovićeve izjave razišli kućama.