BIH

Granična policija BiH zaplijenila opojnu drogu "speed" na prijelazu Duži

Ilegalni prelazaka granice državljana Kosova

Autor:A. Vr.

26.11.2014

 

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine su 24. 11. 2014. godine na graničnom prijelazu za pogranični promet Duži na izlazu iz BiH otkrili  84, 9 grama opojne droge speed. Droga je otkrivena ispod poklopca motora prilikom granične kontrole putničkog motornog vozila Opel, nacionalnih oznaka Republike Hrvatske. U trenutku  kontrole vozilom je upravljao Č. T. (1980.), državljanin BiH i Republike Hrvatske, navodi se u saopštenju Granične policije BiH.

Lice je po nalogu tužioca Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona lišeno slobode i protiv istoga će nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj zbog počinjenog krivičnog djela iz KZ F BiH „posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“. Otkrivena droga je privremeno oduzeta.

otkrivena-droga-ispod-poklopca-motora

U okviru operativne akcije „Pješak“ policijski službenici Jedinice granične policije Trebinje su 25. 11. 2014. godine u graničnom pojasu na području Trebinja iz pravca Crne Gore u ilegalnom prelasku državne granice otkrili dva lica sa područja Kosova. Lica su privedena u JGP Trebinje i prekršajno procesuirana pred Osnovnim sudom Trebinje zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu. Istoga dana, uz prijedlog za izricanje mjere protjerivanja stranaca sa teritorije BiH, predati su Službi za poslove sa strancima BiH.

Policijski službenici Jedinice granične policije Bijeljina su 24. 11. 2014. godine u 12 sati lišili slobode državljanina Republike Srbije, R. Ž. (1948.), nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud Sokolac zbog krivičnog djela „ubistvo“. Lice je kontrolirano na izlazu iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača. R. Ž. je predat službenicima Sudske policije Bijeljina.

Policijski službenici Jedinice granične policije Višegrad su 24. 11. 2014. godine u 11, 45 sati na ulazu u BiH na MGP Uvac lišili slobode državljanku BiH, J. A. (1990.) jer je graničnim provjerama utvrđeno da je potražuje Općinski sud Bugojno zbog krivičnog djela „napuštanje djeteta“. J. A. je predata službenicima Sudske policije Goražde, stoji u saopštenju Granične policije BiH.