BIH

Inicijativa da pjesma “Zemljo moja” postane nova himna BiH

"Tekst je potpuno neutralan, jer pjeva o ljubavi čovjeka prema domovini"

(A. Vr.)

26.11.2014


Paneuropska unija Bosne i Hercegovine i službeno će pokrenuti inicijativu da pjesma “Zemljo moja” postane nova himna Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Press službe Paneuropske unije BiH.

- Mislim da ne postoji niko u Bosni i Hercegovini ko ne pozna ovu prelijepu pjesmu koju je napisao Kemal Monteno, a kojom su se sredinom 70. godina prošlog stoljeća proslavili skupina Ambasadori i Ismeta Dervoz, tada Krvavac. Tekst je potpuno neutralan, jer pjeva o ljubavi čovjeka prema domovini i po tome je univerzalan, tako da kao takav mogu svi prihvatiti. Melodije, istina za volju, nema klasičnu formu himne, ali to ne treba smetati – kazao je predsjednik Panevropske unije BiH Vanja Gavran, prenosi Prijedor24.com.

- Bosna i Hercegovine je posebna zemlja, zašto ne bi imala i posebnu i jedinstvenu himnu. Uostalom, uz dobar aranžman i simfonijsku izvedbu mislim da se i taj ‘nedostatak’ može ukloniti. Svi govore kako smo sada na prekretnici prema boljem. Evo, neka ovo bude neki dobar početak na kojem se može pokazati opredijeljenost da svi zajedno gradimo sretniju budućnost. Ne treba zaboraviti da aktuelnu himnu nisu usvojili predstavnici vlasti, već je himna, ako mogu grubo reći, nametnuta. Već godinama se pokušava osmisliti tekst za sadašnju himnu, ali bezuspješno. Dakle, evo prilike da bh. političari izglasaju zajednički novu himnu, koja će i na taj način biti i bolje prihvaćena – kazao je Gavran, dodajući kako će ovu inicijativu uputiti prije svega Parlamentarnoj skupštini BiH, čim bude konstituiran novi saziv.

Vidim polja sto se zitom zlate
 I na brijegu vidim rodni dom
Svakog trena mislim na te
Zemljo moja zemljo moja

A u polju moja dusa spava
U sred zita kao zlatni klas
Postelja joj meka trava
 Zemljo moja,zemljo moja

I dok ja nisam tu
Pokraj nje da skupa predamo se snu
Svaku noc cujem glas
Koji zove dodji sreca ceka nas

Nigdje noci nisu tako plave
Nigdje sunce nema takav sjaj
Nigdje nisu takve trave
Zemljo moja,zemljo moja

U tom klasu nek mi ljubav spava
Nek me ceka ja cu brzo doci
Nek je ljubi tvoja trava
Zemljo moja, zemljo moja.