KOŠARKA

Atić je već sada evropska klasa

Otkrivamo najveće nade bh. lige

E. JESENKOVIĆ

26.11.2014

Bosanskohercegovačka muška košarka može se pohvaliti da je među rijetkima na Starom kontinentu koja ima sve mlađe selekcije (kadeti, juniori, U-20) u najvišem rangu, A diviziji Evropskog prvenstva.

Ovaj streloviti uspon prije svega je zasluga Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, koji se nakon niza godina nebrige konačno okrenuo radu s mladima, okupljajući pod bh. zastavu i nekolicinu bh. talenata koji su stasali u inozemstvu.

Domaći parketi

Jasno je da su igrači poput Jusufa Nurkića, Nedima Đedovića, Imrana Polutka..., mahom košarkaški odrasli van granica BiH, značajno doprinijeli sjajnim rezultatima, ali veoma zanimljivi igrački talenti kriju se i na domaćim, često potcijenjenim terenima.

Grupu mladića, mahom 18-godišnjaka ili nešto mlađih, koje trenutno možemo gledati u bh. seniorskom prvenstvu, definitivno predvodi Edin Atić.

Dva metra visoki bek (rođen 19. januara 1997.) koji je prije dvije godine bio na pragu transfera u madridski Real, potom jedno vrijeme proveo u zagrebačkoj Cedeviti, trenutno na seniorsku scenu sve snažnije kuca u dresu sarajevskog Sparsa.

Sjajan učinak

U posljednja dva prvenstvena meča i pobjede Sparsa nad Bosna-Royalom i Leotarom, bivši igrač KK Koš iz Sarajeva bilježio je izvanredan prosjek od 19 minuta, deset poena, sedam skokova i pet asistencija!

- Edin Atić je već sada evropska priča, budući A reprezentativac, naravno ako stvari budu tekle normalnim tokom - ističe Damir Zeljković.

Trener sarajevskog Bosna-Royala ima veliko iskustvo u radu s mladim košarkašima, bio je, između ostalog, i član stručnog štaba naše U-20 selekcije koja je ove godine izborila plasman u A diviziju.

Član juniorske selekcije BiH koja je na EP-u izborila opstanak u A diviziji, uz Atića, bio je i plej Đorđe Aleksić (4. april 1997., 184 centimetra), koji u dresu Mladosti iz Mrkonjić-Grada ima prosjek od 26,1 minutu, 6,8 poena i 3,6 asistencija u našem šampionatu.

- Aleksić je junior koji već treću sezonu igra seniorsko prvenstvo BiH. Standardni je član naših mlađih selekcija i iz godine u godinu pokazuje napredak - kaže Zeljković.

Veoma zanimljiv igrač, prema Zeljkoviću, je i Luka Jovanović. Bek Građanskog iz Bijeljine (16. juli 1996., 195 centimetara) trenutno je na prosjeku od 24,2 minute, 7,7 poena, 2,5 skokova i 1,7 asistencija u bh. ligi.

- Jovanović je ljevak, spada u igrače za koje se kaže da imaju ideju. Motorikom i igrom podsjeća, barem mene, na neka davna, prošla vremena. Veoma je talentiran i kod njega svakako postoji prostor za napredak - izjavio je Zeljković.

Stižu Musa i Gegić

Od nešto mlađih košarkaša izdvajaju se dva imena, plejmejker Sparsa Amar Gegić (1999. godište, 196 centimetara) te šuter sarajevskog Koša Džanan Musa (1998., 202), tandem koji je u avgustu ove godine predvodio našu kadetsku selekciju do četvrtfinala A divizije Evropskog prvenstva.

Musa je bio prvi strijelac EP-a (23 poena u prosjeku), a Gegić među deset najboljih prema asistencijama (3,6) i osvojenim loptama (2,4). Gegić je u ovoj sezoni upisao jedan seniorski nastup za Sparse u Prvenstvu BiH.

- Musa je definitivno među tri najperspektivnija igrača njegovog godišta u Evropi, a slično je i s Gegićem - ističe Zeljković.

zeljkovic-damir-bosna68

 Zeljković: U-20 tim izborio najviši rang

Lale ima potencijal

U Zeljkovićevom klubu također se "krije" igrač (Miljan Lale) od kojeg bi bh. košarka mogla imati koristi. Lale (197 centimetara) 22. decembra proslavit će tek 17. rođendan. Za "Studente" je u tri ligaška nastupa bilježio 14,5 minuta i 3,7 poena uz prilično dobru defanzivnu igru.

- Lale je potencijal za koji treba vidjeti kako će se razvijati. Mi smo mu otvorili prostor, a na njemu je da radi. On sada nije visoka klasa, to može biti u perspektivi. Pokriva pozicije dva i tri, mi ga koristimo jer fizički može pratiti seniorski nivo košarke - rekao je Zeljković.