GLOBUS

Erdogan provodi čistke u medijima

Otkaz dobila trojica vrhunskih medijskih stručnjaka

D. K.

26.11.2014

Turski medijski mogul Ethem Sancak, poznat po tome da je blizak turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, otpustio je trojicu medijskih menadžera visokog profila.

Otkaze su prije dva dana dobili izvršni direktor Star Media Publishing Group Mustafa Karaalioğlu, te glavni urednici dnevnih listova "Star" Yusuf Ziya Cömert i "Akşam" Mehmet Ocaktan, prenose turski mediji.

ethem-sancak

Foto: Hurriyet Daily News (Ethem Sancak)

Sancak je vlasnik nekoliko turskih medija, koji se nalaze unutar Star Media Group, uključujući i Kanal 24, te dnevne listove "Akşam" i "Güneş". Također, trenutno je član interne komisije u vladajućoj Stranci pravde i razvitka (AKP).

Murat Sancak, predsjednik uprave Star Media Group, saopštio je kako je ova kompanija odlučila da se "reorganizuje kako bi održala korak sa deklarativnim tempom Turske".

- Kompaniji su potrebne organizacijske promjene s ciljem veće učinkovitosti i boljih finansijskih rezultata - kaže se u saopćenju.

mustafa-karaalioglu-l-mehmet-ocaktan-r-and-yusuf-ziya-coemert

Mustafa Karaalioğlu (lijevo), Yusuf Ziya Cömert i Mehmet Ocaktan (desno)

Dok ne bude imenovan novi urednik dnevnog lista "Star", tu će dužnost obavljati Sancakov zamjenik.

Sancak je zahvalio i Karaalioğluu i Cömertu jer su igrali veoma važnu ulogu u obnovi, poboljšanju rada i razvoju kompanije.

Pored otkaza koje su dobili urednici "Stara" i "Akşama", u ta dva dnevna lista došlo je i do nekih drugih kadrovskih izmjena.

Kritike na račun Erdogana

Kolumnisti nekih turskih listova kritikovali su odluku o razrješenju dužnosti trojice vrhunskih stručnjaka, te smatraju da je u sve to svoje prste umiješao i Erdogan.

- Jednostavno volim Erdogana - izjavio je jednom prilikom Sancak, objašnjavajući svoju velikodušnu podršku vladajućoj AKP, na čijem se čelu nalazio upravo Erdogan.

Korisnik Twitter računa @fuatavni, vladin zviždač koji piše pod pseudonimom Fuat Avni, vjeruje da je Karaalioğlu otpušten zbog toga što je bio blizak bivšem predsjedniku Abdullahu Gülu.

Uz napomenu da se Karaalioğlu tajno susreo sa Gülom u predsjedničkom uredu nekoliko dana prije okončanja njegovog mandata, Avni je naveo u jednom svom tweetu da, kada je otkriveno da se sastanak desio, tada je ujedno i pala odluka o Karaalioğluovom otkazu.

U još jednom tweetu, Avni tvrdi da je Erdoganov savjetnik Yiğit Bulut, koji veoma dobro zna za bliski odnos Karaalioğluoa i Güla, o tome podobno informisao aktuelnog turskog predsjednika.

I Oktay Ekşi iz glavne opozicione stranke - Republikanske narodne stranke (CHP), također smatra da je Erdogan žestoko umiješan u razrješenja dužnosti trojice stručnjaka u provladinim medijima.

- Iako se čini da je odluku o razrješenjima donio Sancak, stiče se utisak da je ta naredba došla sa višeg nivoa - rekao je Ekşi, koji je dugo vremena radio kao kolumnista u jednom od vodećih dnevnih listova u Turskoj.