NOGOMET

Lugušić: Reprezentaciji treba selektor s vizijom

Najbolji bh. trener golmana

Z. ŠARIĆ

26.11.2014

Enver Lugušić, nekada veliki golman, a danas najbolji trener golmana kojeg Bosna i Hercegovina ima, trenutno je u Sarajevu i čeka rasplet oko transfera.

Nakon što Džemal Hadžiabdić nije dogovorio nastavak saradnje sa Al Fudžairahom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Lugušić je odlučio da i on napusti klub iako je dobio ponudu da ostane raditi s golmanima.

- Hadžiabdić me angažirao, tako da nisam ni razmišljao da ostanem nakon što je on prestao raditi. Ima dosta kombinacija, najviše iz Azije, ali i jedna vrlo interesantna iz Evrope koju bih rado prihvatio iako nije finansijski najpovoljnija. Jednostavno, želio bih biti bliže kući i svojoj porodici - rekao je Lugušić.

Kao i svi ljudi u BiH, Lugušić pomno prati dešavanja oko reprezentacije BiH, gdje je već radio kao trener golmana kada su selektori bili Mišo Smajlović i Ćiro Blažević.

- Sušić je napravio dobar posao i ostat će upisan zlatnim slovima jer je reprezentacija igrala na Mundijalu. Nadam se da će na njegovo mjesto doći neko ko će nas odvesti na Euro. Potreban nam je selektor s vizijom, onaj koji će biti potpuno uvjeren da možemo do Francuskom - smatra trener.

Situacija oko golmana dosta je dobra.

- Asmir Begović je neprikosnoven, to je golman svjetske klase i to smo pitanje riješili na duže staze. Imamo i Ibrahima Šehića, koji sve više pokazuje svoj raskošni talent, a od golmana iz Premijer lige izdvojio bih Dejana Bandovića iz mog Sarajeva - govori Lugušić.

Radio sa sedam selektora

Lugušić je u svojoj karijeri radio sa čak sedam trenera koji su u svojim karijerama nekada bili selektori.

  •  Miroslav Blažević - BiH (Šangaj, reprezentacija BiH)
  •  Mišo Smajlović - BiH (U-21 i A reprezentacija BiH)
  •  Branko Ivanković - Iran (Šandon Luneng, Al Vahda)
  •  Mustafa Denizli - Turska (Perespolis)
  •  Džemal Hadžiabdić - Katar (Al Fudžairah)
  •  Đija Ksijugan - mlada reprezentacija Kine (Šangaj Šenua)
  •  Žarko Olarević - Olimpijski tim Jugoslavije (Slavija Sofija)