BIH

Dodik pravi vlast, opozicija optužuje

Bura i nakon konstituirajuće sjednice NSRS

V. STEVANOVIĆ - Ml. D.

26.11.2014

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je jučer da će početi s konsultacijama s predstavnicima parlamentarnih političkih partija o imenovanju mandatara za sastav nove Vlade RS, čije bi ime trebalo predložiti do kraja sedmice.

Kraj sedmice

No, opozicija u manjem entitetu još se ne miri s činjenicom da je Dodik okupio dovoljan broj glasova za većinu u Narodnoj skupštini RS te tvrdi da iza svega stoji „koruptivna kupovina poslanika“. Dodik je jučer kazao da će prvo razgovarati s predstavnicima SNSD-a, a zatim SDS-a, DNS-a i ostalih političkih partija.

- Mandatar za sastav Vlade RS bit će iz SNSD-a, a sve konsultacije trebale bi biti završene do kraja ove sedmice, kada ćemo ga imenovati - naglasio je Dodik.

No, predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić obavijestio je istog dana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se SDS neće odazvati pozivu jer smatra da je “SNSD ostvario nelegitimnu većinu u entitetskom parlamentu”.

- SDS nema skupštinsku većinu, pa samim tim nema potrebu da predlaže mandatara, a koruptivni procesi kupovine narodnih poslanika i sastavljanje skupštinske većine na takav način ne samo da su antidemokratski nego su i kriminalne radnje koje trebaju ispitati i sankcionisati nadležne državne institucije. Na takav način sakupljena je skupštinska većina bez legitimiteta, a Narodna skupština RS dovedena u situaciju da ima poljuljan ugled kao najviša demokratska institucija vlasti u RS - poručio je jučer Bosić.

Traže istrage

Na prekjučerašnjoj sjednici novog saziva NSRS, stranke vladajućeg bloka u RS manifestirale su tijesnu skupštinsku većinu od 42 poslanika, u odnosu na 41 iz opozicije, i to prelaskom u ovaj blok Ilije Stevančevića (Partija ujedinjenih penzionera - PUP), koji je na izborima koalirao s opozicionim blokom, i Vojina Mitrovića iz NDP-a, uoči same sjednice.

No, većinu od 44 glasa Dodik je, prema svemu sudeći, osigurao i glasovima stranke Napredna Srpska (NS) Adama Šukala.

Vukota Govedarica iz SDS-a jučer je za "Avaz" rekao da se radi o nezapamćenoj političkoj trgovini te je zatražio da se procesuira afera s audiosnimkom o kupovini glasova u NSRS.

PDP osuđuje Dodikovo ponašanje

Partija demokratskog progresa najoštrije osuđuje primitivizam Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji je za vrijeme sjednice Narodne skupštine RS opsovao majku i prijetio narodnom poslaniku PDP-a Branislavu Borenoviću.

- Posebno je žalosno da je skupštinska većina glasanjem potvrdila da ovakvo Dodikovo ponašanje nije vrijeđanje - saopćeno je iz PDP-a.

Uhapšen napadač na Stevančevića

Banjalučka policija uhapsila je jučer popodne Radovana Peakovića (65), koji se sumnjiči da je oko 13.15 sati u Domu penzionera u Grčkoj ulici u Banjoj Luci verbalno i fizički nasrnuo na nezavisnog poslanika u Narodnoj skupštini RS Iliju Stevančevića.

Napad je policiji prijavio Stevančević rekavši da su ga napale četiri osobe. On je u prijavi odmah rekao i imena napadača.

stevancevic

Stevančević: Prijavio incident

Policija je potvrdila da je Stevančević prijavio napad i uhapsila Peakovića, a tri ostale osobe, kako se nezvanično saznaje, bit će privedene i ispitane u policijskoj stanici. U ovisnosti o rezultatima istrage, protiv ovih osoba bit će podnesene odgovarajuće prijave.

Stevančević je, kao najstariji poslanik u NSRS, u ponedjeljak vodio konstituirajuću sjednicu entitetskog parlamenta, ali je, na iznenađenje članova njegove dojučerašnje stranke, Partije ujedinjenih penzionera, podržao vladajuću koaliciju SNSD - DNS - SP, što je vjerovatno bilo povod za napad.