REGION

Njemački predsjednik stigao u posjetu Sloveniji

Savezni predsjednik Joachim Gauck

Autor:Fena

25.11.2014

Njemački savezni predsjednik Joachim Gauck stigao je danas u službeni dvodnevni posjet Sloveniji, gdje se sastao sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, a obojica su se nakon susreta složili da su politički i gospodarski odnosi dviju država izvrsni.

Pahor je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ljubljani rekao da Gauckovim posjetom jača i dobiva na značenju "strateško partnerstvo" Njemačke i Slovenije i da do posjeta dolazi kad Slovenija izlazi iz krize i započinje gospodarski oporavak.

- I u Sloveniji želimo imati korporativnu kulturu kakva je u Njemačkoj", kazao je Pahor, dodavši da Slovenija ima dobra iskustva s njemačkim investitorima koja u toj državi vide strateške prilike.

U njemačko-slovenskim razgovorima bilo je riječi o prilikama u susjednim zemljama, gdje je iskazana bliskost pogleda. Politički i gospodarski odnosi Slovenije i Njemačke po riječima Gaucka izvrsni su, a obje zemlje dijele slična mišljenja u u pogledima na stanje u svijetu, posebno kad je riječ o zapadnom Balkanu.

Gauck je dodao da je od Pahora čuo realističke i optimističke najave o gospodarskom oporavku Slovenije te planove o daljnoj fiskalnoj konsolidaciji, gospodarskoj transformaciji te privatizaciji državnih tvrtki, pri čemu Njemačka podupire slovensku stranu u reformama koje provodi.

Njemačka je jedan od vodećih investitora u slovenska poduzeća, a trenutačno je Deutsche Telekom zainteresiran za sudjelovanje u privatizaciji slovenskog nacionalnog operatera, gdje se njemački partner smatra favoritom u privatizaciji Telekoma Slovenije. Njemačka je prvi trgovački partner Slovenije. Prema podatku državnog statističkog zavoda, lanjska robna razmjena u oba pravca iznosila je rekordnih 8,69 milijardi eura, od čega je slovenski izvoz u Njemačku činio 4,44 milijarde.

Pahor je njemačkom predsjedniku uručio odličje za izvanredne zasluge, najviše slovensko odličje namijenjeno stranim državnicima. Predsjednika Gaucka su prvi dan posjeta Ljubljani odvojeno primili i premijer Miro Cerar te predsjednik parlamenta Milan Brglez.

Njemački predsjendik sutra će posjetiti Novu Goricu, Ajdovščinu i Kostanjevicu na Krki.