BIH

Meliha Klopić osmislila recept za savršenu depilacijsku pastu

IZUMI Mlada Cazinjanka našla način da riješi muke žena s problematičnom kožom

A. DRUŽANOVIĆ

26.11.2014

Meliha Klopić, 24-godišnja Cazinjanka, izumila je recept za depilacijsku pastu za koju je dobila brojna priznanja i nagrade, kako u Bosni i Hercegovini tako i u drugim zemljama. Na to su je ponukali, prije svega, lični problemi s kožom, a sve je počelo još prije sedam godina. 

Bez nuspojava

- Oduvijek sam imala izrazito osjetljivu, suhu i reaktivnu kožu, sklonu ekcemima, kojoj ne odgovaraju proizvodi koji sadrže mnogo hemijskih supstanci, te sam vrlo teško pronalazila proizvode koje bih mogla koristiti. Tražila sam način da uklonim sve neželjene dlačice, ali bez nuspojava - započela je svoju priču Klopić.

Kako ističe, prvu kremu za depilaciju skuhala je još u srednjoj školi, a u tome su joj pomogle brojne knjige o ljekovitom bilju.

- Šećera je bilo posvuda. Da samo znate na šta je tad ličila mamina kuhinja - kazala je kroz smijeh Meliha.

U tradicionalnu egipatsku šećernu pastu, priča, dodala je ekstrakte biljaka i eteričnih ulja, ali dugo je tragala za idealnom kombinacijom koja će odgovarati svim tipovima kože, ali i onoj sklonoj pucanju kapilara, ekcemima, psorijazi, starijoj i izrazito osjetljivoj koži. 

- Također, moja šećerna pasta je drugačije konzistencije i mogu je koristiti sve osobe, bez obzira na stručnost - istakla je Klopić. 

Danas, ističe, ima čitavu liniju proizvoda, od krema za svakodnevnu njegu lica i tijela, mehlema, krema protiv psorijaze, prirodnih dezodoransa, sapuna, pa sve do prirodnih ruževa za usne, pudera i rumenila. 

- U početku je to bilo samo za vlastite i potrebe mojih bližnjih, ali nakon što sam završila fakultet i nisam uspjela pronaći posao u struci, odlučila sam da se više posvetim izučavanju prirodne kozmetike - kazala je Meliha.

Testirani proizvodi

- U izradi sam se isključivo bazirala samo na prirodne sastojke. Neke sastojke pripravljam sama, a ostatak sirovina nabavljam od provjerenih domaćih i stranih dobavljača. Proizvodi su testirani u ovlaštenim institucijama - rekla je Klopić.  

Zlatna medalja u Iranu

Godine 2013. postala je član Asocijacije inovatora BiH. Uz njihovu pomoć, kaže, prijavila je i izložila svoje proizvode na sedam domaćih i svjetskih izložbi inovacija, na kojima je osvojila brojna priznanja i nagrade, među kojima izdvaja zlatnu medalju na izložbi „Najbolje inovacije prve dekade XXI stoljeća" u Iranu te posebno priznanje na izložbi inovacija „Concours Lepine" ove godine u Parizu.