GLOBUS

Dodatne snage Nacionalne garde u američkom gradu Fergusonu

Nakon izbijanja protesta

Srna/M. M.

25.11.2014

Guverner američke savezne države Missouri Jay Nixon naložio je danas da se rasporede dodatne snage Nacionalne garde u Fergusonu, gdje su izbili nasilni protesti poslije odluke porote da se ne podigne optužnica protiv policajca koji je ubio nenaoružanog Afroamerikanca.

Vezani tekst: Zbog ubistva u Fergusonu, uhapšeno više od 80 osoba


- Dodatne snage će obezbjeđivati policijsku stanicu Fergusona, koja je bila na meti demonstranata, saopštila je kancelarija guvernera.

Istovremeno su advokati policajca Darrena Wilsona, koji je u avgustu ubio 18-godišnjeg Michaela Browna, saopštili da vjeruju da je odluka porote pravična.

Advokati su objavili saopštenje u kojem se dvadesetosmogodišnji Wilson zahvaljuje svima koji su ga podržavali, prenijela je agencija AP.

U više američkih gradova izbili su protesti poslije odluke porote u gradu Ferguson, država Missouri, da se ne podigne optužnica protiv policajca Darrena Wilsona, koji je u avgustu ubio nenaoružanog Afroamerikanca Michaela Browna.

U nasilju koje je noćas zahvatilo Ferguson zapaljeno je više zgrada i automobila, a lokalne vlasti su saopštile da je više od 80 osoba uhapšeno.

Protesti su se brzo proširili i na veće američke gradove, uključujući New York, Los Angeles, Chicago i Washington, ali nije bilo izvještaja da je u njima bilo nereda.

Predsjednik SAD-a Barack Obama pozvao je na mir i razumijevanje, apelujući i na stanovnike i na policajce da budu uzdržani.

- Mi smo nacija izgrađena na vladavini zakona i zato treba da prihvatimo da je ovo bila odluka velike porote, izjavio je Obama.

Ispred Bijele kuće u Washingtonu građani su nosili transparente pozivajući vladu da "zaustavi rasistički policijski teror".