BIH

Mirna Alibegović, studentica sa nevjerovatnih pedeset desetki u indeksu!

Dobitnica priznanja "Zlatna plaketa Univerziteta u Tuzli za postignut uspjeh u studiju"

(Dž. Č.)

25.11.2014

Mirna Alibegović, dobitnica priznanja "Zlatna plaketa Univerziteta u Tuzli za postignut uspjeh u studiju", diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli u julu 2014. god. i ostvarila prosječnu ocjenu od 9,82. Mirna je Pravni fakultet okončala sa ukupno pedeset desetki u indeksu, od ukupno 55 ispita u toku studija, prenosi Tuzlanski.ba.

U toku svog četverogodišnjeg studija dobitnik je i brojnih priznanja i nagrada kako na bosanskohercegovačkoj, tako i na međunarodnoj sceni. Između ostalog, 2013. god. od strane OSCE-a proglašena je za najboljeg govornika na „Javnoj debati na temu diskriminacije u zakonodavstvu Bosne i Hercegovine“, a iste godine na Državnom debatnom takmičenju izabrana je za najboljeg debatanta i tako postala predstavnik Bosne i Hercegovine na Svjetskoj debatnoj konferenciji i takmičenju u Irskoj.

Ova uspješna mlada djevojka smatra da je svaki put koji vodi do određenog uspjeha, naročito onog zlatnog, trnovit i pun lijepih, ali i onih manje lijepih i stresnih momenata. Ona kaže da se uspjeh ne mjeri onime što smo postigli, nego preprekama koje smo morali prevazići da bismo došli do konačnog cilja.

- Kada je u pitanju studentski uspjeh, smatram da inteligentcija definitivno nije presudna. Faktor sreće je sasvim sigurno poželjan, ali sam po sebi isto tako nije dovoljan. Ono što predstavlja ključ i recept za uspjeh je nešto što svaki čovjek nosi u sebi, a to su vjera u samog sebe i što je najvažnije predan rad - kaže Alibegović.

Motivacija i podrška

Najveća motivacija i podrška tokom studiranja bili su joj, kako kaže, porodica i još jedna posebna osoba u njenom životu.

- Posebnu zahvalu dugujem svojoj majci, bez koje danas ne bih bila ono što jesam. Ono što me najviše motiviralo da se posvetim pravnoj nauci je možda i trenutno stanje u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi, te moja uvjerenost da se rješenje upravo krije u mladim ljudima i inovativnim idejama, koje će našu državu odvesti u neku bolju budućnost- dodaje Alibegović.

Kvalitet obrazovanja u BiH

Tokom studija posjećivala je brojne konferencije i seminare gdje je imala sam priliku susresti se sa kolegama iz brojnih evropskih država. Kaže da je nepobitna činjenice da naša država zaista ima vrlo visok stepen kvalitete u obrazovanju.

- Svakako da su ulaganja drugih država na tom polju nesrazmjerno veća, ali mladi ljudi koji dolaze iz naše države i imaju čast da je predstavljaju na međunarodnim skupovima, uvijek budu ocijenjeni pozitivnim kritikama. Ono čemu treba posvetiti pažnju u budućnosti, kada je riječ o podizanju kvalitete obrazovanja u BiH, jeste praktični dio nastave. Pohvalna je činjenica da su bosanskohercegovački univerziteti već počeli graditi saradnju sa stranim univerzitetima i organizacijama u pogledu projekata za studente, što je iz mog vlastitog iskustva, pored čvrste teoretske podloge, ključni elemenat u pripremi za početak buduće karijere i rada u praksi - kazala je Alibegović.

Ne želi napustiti državu

Iako je eminentno da stopa nezaposlenosti iz godine u godinu raste u BiH, uspješna Mirna Alibegović kaže da ne želi napustiti našu državu jer smatra da bi na taj način izgubila motiv zbog kojeg je i radila na polju svog obrazovanja.

- Sve što učinimo za budućnost ove države, predstavlja i budućnost naše djece, ali osim sa aspekta ekonomskog prosperiteta, ovo pitanje treba posmatrati i sa onog sentimentalnog. Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom, zar ne? - zaključuje Alibegović.