NAUKA

Ne postoje dokazi da konzumiranje marihuane uzrokuje pad inteligencije?!

Pobijeno istraživanje iz 2012. godine

(Dž. Č.)

25.11.2014

Pobijeno je istraživanje iz 2012. godine koje povezuje učestalo korištenje kanabisa s padom IQ-a, prenosi Čuda prirode. U istraživanju objavljenom u naučnom časopisu (2012.) naučnici sa Sveučilišta Duke su objasnili kako kanabis ima neurotoksičan efekt na adolescentski mozak što uzrokuje opadanje IQ razine i do 8 poena.

Otkrili su kako IQ, učenje, memorija i funkcije izvršavanja opadaju ukoliko dođe do učestalog konzumiranja marihuane prije 18. godine.

Istraživanje je obuhvatilo 1037 djeteta s Novog Zelanda koji su rođeni 1972. i 1973. Zdravlje i inteligencija ispitanika bila je testirana u pravilnim periodima sve dok ispitanici nisu navršili 38 godina, prenosi Znanost Blog.

Naučnici su upozorili kako mogu postojati druga objašnjenja za dobivene rezultate i da rezultati ne mogu "definitivno potvrditi kauzalnost između opadanja inteligencije i konzumacije kanabisa." Istraživanje je pobilo mogućnost utjecaja godina obrazovanja, šizofrenije, ovisnosti o drogama i alkoholu, ali nije uzela u obzir relevantne faktore kao što su traume iz djetinjstva.

Istraživanje objavljeno u istom naučnom časopisu (PNAS) šest mjeseci nakon izvornog istraživanja dovelo je u pitanje metodologiju istraživanja: "Iako bi bilo pregrubo reći da su rezultati diskredirani, metodologija je puna propusta i prerano je za donošenje takvih zaključaka."

Naučnici su istaknuli da ukoliko uzmemo u obzir efekte socioekonomskog statusa na IQ, opadanje IQ-a zbog konzumacije kanabisa je prenaglašeno u prethodnoj studiji, a ono može biti i ravno nuli. Novo istraživanje provedeno je do strane Sveučilišta u Londonu i ono dodatno dovodi u pitanje zaključke naučnika sa Sveučilišta Duke. Ovo istraživanje provedeno je na većoj grupi adolescenata a uzorak je obuhvatio 2612 djece rođene u Velikoj Britaniji 1991. i 1992. godine.

Zaključci istraživanja govore nam kako ne postoji povezanost između učestalog korištenja marihuane i pada inteligencije. Ipak, istraživanje je potvrdilo kako postoji jaka korelacija između pada inteligencije i konzumiranja alkohola. 

Postoje neki dokazi kako konzumacija kanabisa utječe na postignute rezultate u školi. Najučestaliji konzumenti postigli su 3 posto lošije rezultate u školi kada su imali 16 godina. U drugom istraživanju potvrđuju se ovi zaključci te se povezuje loš uspjeh u školi s učestalim konzumiranjem kanabisa.

Ipak, novo istraživanje iz Kalifornije (gdje je kanabis nedavno legaliziran) pokazuje kako legalizacija sa sobom ne povlači problematično ponašanje adolescenata kao što je kriminal, predoziranje, vožnja pod utjecajima i ispisivanje iz škole. To znači da čak i ako postoje negativni efekti od pušenja kanabisa - prohibicija vjerojatno nije najbolje rješenje.