REGION

I Njemačka traži balkanskog Escobara Kalića?

Rožajac 20. oktobra uhapšen u Beču

Redakcija

25.11.2014

Austrijske vlasti morat će crnogorskog bjegunca Safeta Kalića da izruče Njemačkoj koja je 2012. izdala evropski nalog za hapšenje Rožajca.

Njemačka, navodno, Kalića traži zbog više krivičnih djela počinjenih na teritoriji te države, od 1995. do 1996. godine, vezanih za prodaju droge, prenosi Blic Crna Gora.

Iako je Crna Gora za Kalićem raspisala Interpolovu potjernicu, Njemačka će imati prednost zato što su zemlje Evropske unije obavezne da poštuju evropski nalog za hapšenje.

Podgorica je potjernicu za Kalićem raspisala 4. avgusta 2011. Nekoliko dana ranije, po nalogu specijalnog tužioca, 27. jula u Rožajama su uhapšeni Kalićevi brat Mersudin i supruga Amina zbog sumnje da su, zajedno sa Safetom Kalićem, prali novac stečen prodajom heroina i unijeli ga u legalne finansijske tokove.

Safet Kalić bio je u bjekstvu duže od tri godine, do 20. oktobra kada je uhapšen u Beču, na osnovu podataka crnogorske policije da će se tog dana pojaviti u tom gradu. Kod sebe je imao lažna kosovska dokumenta, prenosi RTCG.

Crnogorsko Ministarstvo pravde je odmah nakon Kalićevog hapšenja austrijskim vlastima poslalo zamolnicu za njegovo izručenje, ali sudeći prema saznanjima Blica Crna Gora, on još neko vrijeme neće biti ekstradiran Crnoj Gori.

Kalić je od austrijskih vlasti tražio da odmah bude izručen Crnoj Gori što, navodno, neće biti moguće jer evropski nalog za hapšenje obavezuje Austriju da ga preda Njemcima.