BIH

Obilježena 22. godišnjica od formiranja "Brigade nepokorenog grada"

Sjećanje na travničke heroje

K.K.

25.11.2014

Polaganjem cvijeća na šest mezarja na području travničke općine, te brojnim sportskim i kulturnim sadržajima u Travniku se obilježava 22. godišnjica od formiranja 312. Slavne brdske brigade. Tokom rata ova brigada mijenjala je ime od 312. Motorizovane, do 712. Brdske brigade, a ostaje u sjećanju kao "brigada nepokorenog grada".

- Tokom rata ova brigada nije izgubila ni pedalj teritorije, a ostvarila je značajne uspjehe u opreacijama 7. Korpusa na Vlašiću i u osloodilačkim pohodina u Bosanskoj Krajini - istakao je Zijad Čaber, bivši komandant ove brigade.

Nastala spajanjem 1. i 2. Travničkog odreda, te Turbetskog, Karaulskog, Vlašićkog i Odreda Gradina 312. Slavna brigada prva je stala u odbranu BiH još u proljeće 1992. godine.

Ponijela epitet Slavna jer je iznjedrila 11 Zlatnih ljiljana, a jedan njen pripadnik, legendarni major Mihajlo Petrović, Beograđanin koji je u "svom Travniku" branio Bosnu odlikovan je Ordenom Zlatnog grba sa mačevima. Kroz brigadu je prošlo 6.500 boraca. Preko 1.200 je ranjeno, a 282 borca dali su svoj život za odbranu Republike BiH.