NOGOMET

Halilhodžić prvi kandidat, u konkurenciji čak i Magath

Zasjedala ad-hoc komisija za imenovanje selektora

M. T.

25.11.2014

Vahid Halilhodžić prvi je kandidat za klupu nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, zaključila je jučer peteročlana ad-hoc komisija Nogometnog saveza BiH zadužena za imenovanje novog selektora A tima BiH, na prvom sastanku od otkaza Safetu Sušiću.

Komisija u sastavu Elvedin Begić (predsjednik NSBiH), Darko Ljubojević, Ivan Beus (potpredsjednici), Denijal Pirić (tehnički direktor) i Sead Kajtaz (član Odbora za posredovanje i savjetovanje NSBiH), jučer je u Sarajevu pregledala desetak do sada pristiglih prijava, te odlučila da prvi korak u iznalaženju najboljeg rješenja budu razgovori s Vahidom Halilhodžićem.

Favorit javnosti

S obzirom na to da je u svim dosadašnjim anketama osvojio najveće povjerenje navijača BiH, Vaha je s pravom prva želja čelnika Nogometnog saveza, ali je pitanje šta će mostarski stručnjak odgovoriti.

Kako je zaključeno, pregovori bi trebali biti održani krajem sedmice u BiH ili u Dalmaciji, gdje naš stručnjak ima kuću, a od njihovog ishoda zavisit će daljnji koraci Saveza.

Slijede razgovori

Ako Vaha odbije ili pregovori budu išli u neželjenom smjeru, što je vrlo moguće, Savez će se okrenuti drugim rješenjima.

Mada Komisija još neće objaviti zvaničnu listu kandidata, saznajemo da se ozbiljno razmatra nekoliko imena, čije su aplikacije ocijenjene najozbiljnijim. To su Robert Prosinečki, Amar Osim, Mehmed Baždarević i Faruk Hadžibegić, a prema informacijama s današnjeg sastanka, u nešto širi krug ulaze i Blaž Slišković i Feliks Magat (Felix Magath).

- Komisija je razmotrila sve prispjele kandidature i konstatIRala  da je u proteklih nekoliko dana primljen znatan broj aplikacija, što potvrđuje veliko interesIRanje stručnjaka za mjesto selektora reprezentacije BiH. Ovo je ujedno i potvrda respektabilnog imidža Saveza i našeg najboljeg tima. Nakon pregledanja prispjelih aplikacija u narednom periodu slijede razgovori članova Komisije s kandidatima - istaknuto je u zvaničnom saopćenju NSBiH.

Bez dogovora o otpremnini: Sušić će predati pismeni zahtjev

Sedam dana nakon što su mu uručili otkaz, čelnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine obavili su prvi zvanični razgovor sa Safetom Sušićem.

Mada su, kako saznajemo, razgovori bili dosta korektni, zaključka o svoti koju Pape potražuje od NSBiH za raskid ugovora nije bilo, makar ne konkretnog.

susic-spisak33

Sušić: Nije se izjasnio

Čelnici NSBiH očekivali su da se Sušić očituje o uvjetima odlaska s klupe BiH, ali Pape to nije učinio. Na kraju, zaključeno je da Sušić svoja finansijska potraživanja preda u pismenoj formi, o čemu će se potom izjasniti Izvršni odbor Saveza.

Podsjetimo, Pape od NSBiH po osnovu ugovora potražuje jednu zaostalu plaću i bonuse na četiri plaće. No, ostaje pitanje hoće li otpušteni selektor za razlaz tražiti još više od toga?