KUĆNI LJUBIMCI

Najčudnije životinjske ovisnosti: Zec u Kini voli gledati korejske sapunice

Hrčci lako mogu postati ovisni o vožnji na točkovima

(A.Sm.)

25.11.2014

Hrčci lako mogu postati ovisni o vožnji na točkovima, posebno kad im je dosadno, a jednom je zecu u Kini dijagnosticirana ovisnost o gledanju korejskih sapunica.

Iako se ovisnost smatra isključivo ljudskim stanjem, čini se kako ni neke životinje nisu pošteđene tog problema.

Hrčak

Uvijek je dobro vidjeti ljubimca zainteresovanog za vježbanje i zdrav život, ali zabilježeno je i nekoliko slučajeva ovisnosti o vožnji na točkovima, među našim najmanjim krznenim prijateljima. To je dovelo do njihove iscrpljenosti i problema s nogama. Razlog tome može biti nekoliko činjenica, kao što su dosada, visoko energetska prehrana ili prirodni instinkt. Ako sumnjate kako bi vaš ljubimac mogao postati žrtva svog točka, u kavez mu ubacite više drugih igračaka.

Mačke

Mačke obožavaju kutije, ali neki su vlasnici otkrili neobičnu ljubav njihovih ljubimaca prema plastičnim vrećicama. Tako u njima vole spavati, maziti se s njima ili ih lizati. Iako ne postoji jedinstven odgovor na pitanje zašto je to tako, neki stručnjaci smatraju kako je razlog tome želatin, od koje se sastoje mnoge plastične vrećice. Ona za mačke ima opojni miris i okus, a jedan od razloga može biti i to što dodir plastične vrećice ostavlja ugodan osjećaj na mačjem krznu.

Zec 

Jednom je zecu u Kini dijagnosticirana ovisnost o gledanju korejskih sapunica. Na to su ga potakli vlasnici, s kojima gleda sapunice sve dok one ne završe. Također, zec je bio toliko posvećen radnji, da je pokušao ugristi bilo koga ko je pokušao promijeniti kanal za vrijeme trajanja istih.

Pčele

Pčele vole cvijeće, ali naučnici su nedavno otkrili kako najviše vole ono, čiji polen u sebi sadrži kofein. Pčele koje su obitavale na normalnom cvijeću tako su pokazale veću želju za isprobavanjem raznih drugih izvora, dok su se ove druge stalno vraćale na isto cvijeće. Naučnici nisu uspjeli dokazati kako on utječe na pčele, ali čini se kako i one imaju ritual ispijanja kafe.

Orangutan 

Možda smo se mi razvili od majmuna, ali u ovom slučaju, majmuni su preuzeli neke navike od nas i to one loše. Naime, Tori je orangutanica koja je toliko ovisna o cigaretama, da je čak morala započeti s primjerenom rehabilitacijom. Tori je naime u početku počela "žicati" posjetitelje Zoološkog vrta da joj bace cigarete samo da ih proba, a onda se jednostavno "navukla". Kako bi joj pomogli, zaposlenici vrta premjestili su je u novu nastambu, gdje joj posjetitelji nisu mogli bacati cigarete, a Tori iskorištava svaku priliku da pokaže svoje nezadovoljstvo.

Vervet majmuni 

Vervet majmuni s Kariba ovisni su o alkoholu, a tu su vrstu zabave pokupili od turista. Nakon što su vidjeli kako turisti konzumiraju koktele, to su isprobali i oni, a kao posljedica javili su se česti napadi na lokalne barove i pića ostavljena bez nadzora. Baš kao i kod ljudi, raspon ispijanja alkoholnih pića ovisi od majmuna do majmuna. Neki uzmu gutljaj ili dva, a neki ispiju sve do posljednje kapi.

Čimpanza 

Još ćemo malo ostati na majmunima te vas upoznati s jednim iz španjolske Seville. Tamošnji radnici čimpanzama su tako dali televizore za mentalnu stimulaciju, a jedna ženska čimpanza Gina dokopala se daljinskog upravljača te počela sama okretati programe. Ubrzo je pokazala da je jedina stvar koja je zanima na televiziji - pornografija. Istraživači tvrde kako to nije nimalo iznenađujuče, jer mnoge životinje imaju seksualne potrebe baš kao i ljudi, prenosi Index.hr.