CRNA HRONIKA

Kriminalci u BiH uključeni u trgovinu i skladištenje droge

Naša zemlja i dalje glavna stanica "balkanske rute" puteva narkotika

E. Trako

25.11.2014

Bosna i Hercegovina je i dalje nezaobilazni dio "balkanske rute" i poveznica s centrima proizvodnje droge iz Azije s tržištem u zapadnoj Evropi, navodi se u izvještaju Mini Dablin grupe za 2013. godinu.

Heroin i kanabis

- Bh. građani su uključeni u trgovinu i skladištenje droge, dok stepen proizvodnje droge u našoj zemlji još nije u velikoj mjeri razvijen. Jedina droga koja se proizvodi u BiH je kanabis. Organizirane kriminalne grupe dobro sarađuju s ostalim grupama iz regiona, a u trgovinu drogom involvirani su pripadnici svih konstitutivnih naroda - navodi se u izvještaju.

Heroin i kanabis još se najviše krijumčare, dok su druge droge zastupljene u manjoj mjeri.  Kanabis na bh. tržište dolazi iz Albanije, i to preko Crne Gore, a potom se krijumčari u druge zemlje zapadne Evrope. Heroin, pak, u BiH dolazi uglavnom iz Albanije i Turske, dok ostale sintetičke droge, posebno ekstazi, obično dolaze iz zapadne Evrope. Ulazak Hrvatske u EU nije imao utjecaj na tekuće rute droge u izvještajnom razdoblju.

- U BiH u 2013. godini evidentirano je 1.480 krivičnih djela koja se odnose na trgovinu i posjedovanje droga, dok je u 2012. evidentirano 1.629. Prema podacima Ministarstva pravde BiH, u 2012. osuđeno je 407, a u 2013. osuđeno je 316 osoba koje su se dovodile u vezu s krijumčarenjem droge. Od ukupnog broja osuđenih u ove dvije godine 88 posto su starosti između 18 i 39 godina - navodi se u izvještaju.

akcija-setac-droga

U međunarodnoj akciji "Šetač 2" zaplijenjeno ukupno 130 kilograma marihuane

Ulične cijene droge nisu se mijenjale te je i u 2013. godini kanabis koštao od tri do sedam i po eura, gram heroina od 20 do 30 eura, a amfetamini od 10 do 25 eura.

Ilegalni prijelazi

Kada je u pitanju saradnja policijskih agencija na suzbijanju trgovine drogama i provedbi istraga o krijumčarima, ona se, prema izvještaju, još bazira na ad-hoc djelovanju, umjesto na sistemskoj borbi protiv krijumčara drogama.

Enes Zeljković, načelnik Odjela za borbu protiv zloupotrebe droga Federalne uprave policije (FUP), u izjavi za "Avaz" potvrdio nam je da ruta krijumčarenja kanabisa i heroina ide s južne strane, od Srbije i Crne Gore, odnosno od Turske i Albanije.

- Kanabis dolazi iz Albanije, koja je jedan od najvećih proizvođača ove droge, a krijumčari se brodovima i kopnenim putem. U međuvremenu, šverceri rasparčavaju kanabis u manja pakovanja te ga kamionima i putničkim vozilima prevoze prema zapadnoj Evropi. Koliko mi raspolažemo podacima, postoje dvije rute u BiH, zavisno od toga gdje ulazi droga. Imamo južnu i sjevernu rutu. Južna ide preko Crne Gore i Hercegovinom, prema Bihaću i dalje prema Hrvatskoj, a sjeverna se uključuje iz Srbije preko Drine i na ilegalnim graničnim prijelazima droga se uvozi u istočnu Bosnu, a potom gornjom stranom preko Tuzle ide ponovo u Hrvatsku - kazao je Zeljković.

enes-zeljkovic

Zeljković: Južna i sjeverna ruta

 

On je naglasio da je saradnja policijskih agencija na razbijanju narkomafije u BiH na zadovoljavajućem nivou.

- S MUP-om RS poduzimamo određene mjere i u posljednje vrijeme imamo dobre rezultate što se tiče provođenja opsežnih akcija i hapšenja osumnjičenih. Svaki zahtjev koji je upućen prema MUP-ovima kantona realiziran je brzo i ekspeditivno, a sarađujemo i s Agencijom za koordinaciju policijskih tijela BiH - naglasio je Zeljković.

U međunarodnoj policijskoj akciji "Šetač 2" na području Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore u junu ove godine uhapšena su 23 člana organizirane kriminalne grupe koja se bavila švercom droge. Tokom akcije ukupno je zaplijenjeno 130,5 kilograma marihuane, od čega u RS 108, Hrvatskoj 22 i u Federaciji 550 grama.

U izvještaju Mini Dablin grupe je, također, naglašeno da je saradnja policijskih agencija u BiH od izuzetnog značaja za razbijanje organiziranog kriminala u vezi s trgovinom drogama te da agencije moraju imati i političku podršku.

- Direkcija za koordinaciju policijskih tijela odgovorna je za saradnju svih policijskih agencija i ona je državi kontakt za Europol i Interpol - navodi se u ovom izvještaju.

Ulične cijene droga

Od 3 do 7,5 po eura "panj" kanabisa

Od 20 do 30 eura gram heroina

Od 10 do 25 eura amfetamini

 

U BiH u 2013. godini evidentirano 1.480 krivičnih djela koja se odnose na trgovinu i posjedovanje droga