CRNA HRONIKA

Dumanjić: Zika je trudnicu ovjerio metkom u potiljak

Šokantni iskaz svjedoka pokajnika koji ledi krv u žilama

A. ALJIMI

25.11.2014

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje u drugostepenom postupku zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića.

Podsjećamo, Turković je prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora, kao i Milenko Lakić Laki, dok je Saša Stjepanović dobio 12, Fadil Aljović pet, a Muamer Zahitović Ševrtko tri godine.

Kokainski jarani

Jučer je završena reprodukcija snimka svjedočenja Isljama Kalendera, zaštićenog svjedoka pod imunitetom, a pušten je snimak iskaza svjedoka pokajnika Seada Dumanjića (priznao krivnju, nagodio se s Tužilaštvom, osuđen na pet godina zatvora), koji je dao veliki doprinos u raskrinkavanju zločina Turkovićeve grupe.

dunmanjic

 Dumanjić: Ispričao detalje zločina

 

Dumanjić je na snimku pojasnio kako su Turković te ubijeni Mithat Mekić Miki i Marijo Tolić Tola isprva bili dobri prijatelji i saradnici u narkobiznisu. Do njihovog sukoba je, prema Dumanjićevim riječima, došlo kada ih je Turković isključio iz pljačke na aerodromu, gdje je ukradeno 2,5 miliona maraka.

- Družio sam se s Turkovićem dugo, na feštama smo zajedno šmrkali kokain. Kada sam ranjen u stomak, prestao sam se neko vrijeme s njim nalaziti. Tokom 2003. godine Zika je imao normalnu količinu novca, a kasnije su mi se Miki i Tola javili i pohvalili da se Zika opario. Rekli su da su zajedno radili s drogom - pojasnio je Dumanjić.

Svjedok je, također, naglasio da je za Turkovića drogu prodavao Emir Hadžić, koji je kasnije dilao heroin u Mostaru.

- Miki i Tola su mi pričali da su se razišli sa Zikom zbog aerodroma. Turković ih nije mogao čekati pa je to završio s nekim Srbijancem. S Turkovićem sam razgovarao o Mekiću, planirali smo njegovu likvidaciju od prvog sastanka - rekao je na snimku Dumanjić.

Prema njegovim riječima, on se našao u rascjepu između opasnih kriminalaca kojima nije bio problem da ubiju. S jedne strane, bio je Turković, koji je planirao njegovu likvidaciju zbog prijateljstva s Mekićem, dok ga je Mekić, također, čekao na nišanu.

- Priklonio sam se Turkoviću na kraju jer je ipak on tu u gradu, dok su Miki i Tola u inostranstvu. Mekić je od mene tražio informacije o Turkoviću koje nisam htio da mu dam. Kod Kaknja su mi Miki i Tola pokazali betonski kanal u srušenoj kući gdje su htjeli sahraniti Turkovića kada ga ubiju. To sam pokazao Ziki i Kalenderu. Zika je rekao da će njih dvojica tu biti sahranjena. Javno su pričali ko će koga ubiti - pojasnio je Dumanjić.

Dan prije likvidacije Mekića i njegove trudne djevojke Lusije Salas-Kortez Kalender i Dumanjić su presreli optuženog Aljovića, Hajrudina Mekića (nagodio se s Tužilaštvom, osuđen na pet godina) i Mirzu Kajevića, koji su krenuli u krađu. S obzirom na to da su znali da živi u kući u Binježevu s Mekićem i Lusijom, natjerali su Memovića da im osigura ključ od kuće.

Krvava kuća

- Zika je rekao da mu je došao drug iz Srbije i da ga treba isprobati. Nakon likvidacija, tijela su trebala biti spakovana u Mekićev Passat. Njih dvojica su ih trebali ubiti, a ja i Isljam da se riješimo tijela. Nakon što je Zika javio da je gotovo, Isljam i ja smo otišli u kuću. S vrata je smrdio barut. Na sprat smo krenuli da uzmemo ključ od Mekićevog auta. Djevojka je ležala na krevetu s licem prema zidu, a Mekić je sjedio sav izmasakriran - opisao je stravične scene Dumanjić.

binjezevo-kuca

Kuća u Binježevu u kojoj se dogodio stravični zločin

On je naglasio da je cijela kuća bila krvava te da su on i Kalender istrčali vani.

- Morali smo se vratiti unutra. Prvo smo Mekića, kojeg smo umotali u deku, svukli niz stepenice, pa onda ženu. Ubacili smo ih u gepek i odvukli ka Šavnicima, tamo je moja vikendica. Kasnije mi je Zika ispričao da je podigao kapu da ga Mekić vidi. Kazao je Zika da je Miki na njega krenuo kao životinja te da je u njega morao ispaliti još hitaca. Djevojka se okrenula i, kada je vidjela naoružane ljude, pravila se da ništa ne vidi i samo je okrenula lice prema zidu, tako je ubijena. Turković joj je pucao u leđa, a ovjerio je metkom u potiljak - iznio je šokantne detalje Dumanjić.

Tek nakon dvostrukog ubistva Dumanjić je saznao da je s Turkovićem u kući u Binježevu bio Milenko Lakić Laki.

- Turković je znao da je djevojka trudna, ali je rekao: „Šta će, da rodi kopile, bit će isto kao Mekić!“ Ponovo smo otišli na moju vikendicu i Kalender je tijela prekrio nekim granjem, a Zika je rekao da ih moramo dobro ukopati jer će ih neko naći. Ja sam Isljamu čuvao stražu, on je iskopao plitke grobove i zagrnuo tijela zemljom. Turković opet nije bio zadovoljan, kazao nam je da će to kiša sprati. Drugi dan smo morali ponovo otkopati tijela da ih sahranimo na drugoj lokaciji - rekao je Dumanjić.

On je tokom svog svjedočenja otkrio da je s Turkovićem i Kalenderov kupovao kreč da bi njime posuo tijela, kao i lopate koje su im bile potrebne za kopanje grobnica.

Sljedeće ročište zakazano je za 28. novembar ove godine.

Poznanstvo s narkobosovima

- Kalender je Turkovićev kum, znam da su bili vrlo bliski. Pričali su mi da su dobri s Darkom Šarićem, Jocom Amsterdamom (Sreten Jocić, narkobos iz Srbije, op. a.) te s Lukom Bojovićem (vođa “zemunskog klana” nakon smrti Dušana Spasojevića Šiptara, op. a.) - kazao je Dumanjić.

Zika diktirao Šejli tekstove za "Ekspress"

U dijelu reproducirane snimke svjedočenja svjedoka Isljama Kalendera mogla se čuti činjenica da je Zijad Turković supruzi Šejli Jugo- Turković diktirao tekstove u magazinu “Express”. Tim tekstovima zapravo je Turković htio kompromitirati svog konkurenta u kriminalnom miljeu Darka Eleza i optužiti ga za pljačku 2,5 miliona KM iz Cargo centra Međunarodnog aerodroma
Sarajevo.

Kalender je potvrdio da je na ovaj način nastalo najmanje deset tekstova u magazinu “Express”. Zanimljivo, u jednom od tekstova napadan je i raniji predsjedavajući Sudskog vijeća u slučaju “Turković”, sudija Suda BiH Izo Tankić. Sudu su predati neki od spornih tekstova iz “Expressa”.

sejla-jugo-turkovic

Jugo-Turković: Radila za muža

Na dodatno pitanje tužioca Čavke, kako je jučer prikazano, Kalender je potvrdio da su takvi tekstovi plasirani neposredno nakon pljačke da bi se sugeriralo da iza svega stoji Elez.

- Tekstove je Šejli diktirao Zika. Tu smo bili Zika, Šejla, ja i moja supruga. To je ofirno pisano, da je Elez sve uradio i sl. Zijad Turković sastavljao je tekstove. Sjećam se. Zijad je diktirao sve - rekao je svjedok. Turković je tražio da postavi dodatno pitanje, ali mu to nije dozvoljeno, odnosno rečeno mu je da će moći govoriti kasnije:

- Kad umrem, ne treba mi zlatna Ferhadija - prokomentirao je optuženi.