NOGOMET

Prisjetite se kako je Vahid Halilhodžić u ratu pozivao na mir

Ranjen 1992. u Mostaru

D. K.

25.11.2014

Proslavljenog mostarskog nogometnog stručnjaka Vahida Halilhodžića veći dio sportske javnosti u BiH želi vidjeti na klupi "Zmajeva". Kao prvog kandidata za tu funkciju istaknula ga je jučer i petočlana ad-hoc komisija Nogometnog saveza BiH, zadužena za imenovanje novog selektora A tima.

Ova komisija jučer je u Sarajevu pregledala desetak do sada pristiglih prijava, te odlučila da prvi korak u iznalaženju najboljeg rješenja budu razgovori sa popularnim Vahom.

Danas će u BiH doputovati iz Lillea

Halilhodžić bi danas trebao iz Lillea doputovati u našu zemlju.

On nam je jučer rekao kako nije ni podnio kandidaturu, te da su male šanse da postane selektor.

"No, to nas ne sprečava da sjednemo za stol i vidimo gdje smo", rekao je Halilhodžić, sa kojim će čelnici Nogometnog saveza BiH u narednim danima obaviti razgovor.

Naglasio je kako ne želi da neko pomisli kako traži velike pare.

"Priča o milionima eura je glupost. Svjestan sam kako većina naroda teško živi u BiH", izjavio je Vaha.

Ranio samog sebe iz pištolja ispred kuće u Mostaru

Podsjećamo, Halilhodžić je u martu 1992. godine ranjen u dvorištu svoje kuće u Mostaru.

Za vrijeme pucnjave oko njegove kuće bio je ispred svog kafića.

Pozvao je telefonom svoju zabrinutu suprugu i krenuo automobilom prema porodičnoj kući na Rondou.

Međutim, na mostarskom kružnom toku naišao je na između 30 i 40 naoružanih vojnika JNA, koji su u njega držali uperene puške. Pokušao ih je upozoriti na ono što će tek uslijediti.

“Govorio sam im: prestanite pucati, doći će do rata, izginut ćemo svi. Tu mi je familija, tu mi je kuća… U tom trenutku vojnik koji mi je bio najbliži je rekao da stanem inače će pucati i ubiti me. Ja sam i dalje išao prema njima nadajući se da će me prepoznati. Htio sam se predstaviti, reći im da sam bezopasan i da nisam naoružan. Međutim, drugi vojnik mi je rekao da će me ubiti ako priđem”, kazao je Halilhodžić u izjavi za Televiziju Yutel.

Vaha je nekako uspio stići do kuće, gdje je zatekao preplašene članove svoje porodice. Uzeo je pištolj i stavio ga u pojas iza leđa. Međutim, nakon što ga je pokušao izvaditi, jer ga je žuljao, pištolj je opalio i ranio ga.

Ipak, Halilhodžić je iz bolesničke postelje rekao kako se osjeća jadno i bijedno u svom rodnom Mostaru.

“Doživio sam da u mom gradu u mene bude upereno 30-40 pušaka. Pokušao sam možda napraviti nešto nemoguće, ispasti heroj… Očito, Mostar je došao na ivicu kataklizme. Ne bih želio da se slike apokalipse grada Vukovara, koje smo gledali na televiziji, dese ovom divnom gradu. To nam niko ne bi oprostio. Svi bismo bili poraženi. Ovaj grad samo može živjeti skupa, ovaj narod je naučio da živi u miru”, kazao je uplakani Halilhodžić.

Pogledajte video sa kompletnom tadašnjom izjavom ranjenog Halilhodžića.