BIH

Milion za Trebevićku žičaru je blef, od izgradnje nema ništa

Vijećnici sutra raspravljaju o nacrtu budžeta za 2015.

Autor:A. NALO

25.11.2014

Prema nacrtu dokumenta, gradski budžet narednu godinu bit će težak 12.047.639 KM, što je u odnosu na usvojeni budžet Grada Sarajeva za 2014. u iznosu od 12.069.852 KM neznatno umanjenje. O ovom značajnom dokumentu na sutrašnjoj sjednici izjašnjavat će se vijećnici Gradskog vijeća.

Za kapitalne projekte planirano je 2.265.407 KM. Među prioritetima bit će projektiranje i izgradnja biciklističke staze od Nedžarića do Skenderije, što će koštati 300.000 KM, te Trebevićka žičara.

Propada projekt

Vijećnicima je već zasmetalo to što, kao i svih prethodnih godina, iz Grada ponovo najavljuju da će se s mrtve tačke napokon pokrenuti izgradnja Trebevićke žičare, koja je dosad, prema ranije datim obećanjima, uveliko trebala biti izgrađena.

Za ovaj projekt i u budžetu za narednu godinu izdvojit će se 1.000.000 KM, a planirana je i realizacija nepovratnih sredstava u iznosu od 108.607 KM.

- Kao ni dosad, od toga neće biti ništa! Svake godine planiramo milion KM i to podržimo. Međutim, oni u rebalansu uvijek vrate te pare jer im negdje zafali dva-tri miliona i tako taj projekt propadne. I ove godine planiraju veliki iznos. Uvijek nas uhvate na istu foru. Uvijek u kapitalne projekte stave izgradnju škola, mostova, žičare..., glasamo za to, a oni kasnije novac preusmjere i potroše mimo našeg znanja - kazao je vijećnik Hasan Hodžić.

hasan-hodzic

Hodžić: Prebacuju novac

Sličnog je mišljenja i vijećnica Edina Latif iz Saveza za bolju budućnost BiH, jer je Grad pred gašenjem, a budžet sve manji.

- Čak i da ima novca u budžetu, nemoguće je krenuti u taj poduhvat, jer se, kao i u slučaju Vijećnice koja je državna imovina, zaboravlja da je žičara vlasništvo GRAS-a. Mislim da se radi o prikupljanju jeftinih političkih poena kod građana i stvaranja privida kako Gradska uprava radi, a ustvari u njoj su klasični javašluk i nerad - istakla je Latif.

edina-latif

Latif: Javašluk i nerad

Velika rastrošnost

Na pojedinim stavkama uočena je i velika rastrošnost. Tako je za reprezentaciju predviđeno 17.000 KM te 35.000 KM za usluge protokolarne reprezentacije! Za kupovinu poklona, odnosno ukrasnih vrećica, cvijeća, knjiga..., Grad planira potrošiti čak 62.000 maraka.

Prazna obećanja gradonačelnika

Većina dosadašnjih gradonačelnika obećavala je građanima da će se za vrijeme njihovog mandata ponovo provozati žičarom. Tako je obećavao i Alija Behmen (SDP). Da se obistinilo ono što je on najavljivao još 2012., danas bismo do Trebevića kao nekada išli žičarom.

behmen-zicara

Behmen žičaru najavljivao do 2012.

S istim optimizmom u fotelju gradonačelnika sjeo je i Ivo Komšić. On je obećao da će se za vrijeme njegovog mandata obnoviti žičara. Međutim, otkad je na funkciji gradonačelnika, ništa konkretno nije urađeno.