BIH

Zrak u Zenici deset puta zagađeniji od dozvoljenog!

Građani se danima guše u sumporu i prašini

A. Dž.

25.11.2014

Najave meteorologa da se od sutra očekuje blago poboljšanje vremena, što će uvjetovati smanjenje zagađenja zraka, mala su utjeha Zeničanima nakon što su na mjernim stanicama tokom vikenda zabilježene satne vrijednosti koncentracija sumpordioksida iznad 1.000 mikrograma po kubnom metru!

Istovremeno, srednje dnevne vrijednosti iznosile su do 518 mikrograma po kubnom metru (Centar), što je i do deset puta više od dozvoljenih 50 mikrograma za dan.

- Najviše koncentracije sumpordioksida su na tri mjerne stanice pet do sedam uzastopnih sati iznosile iznad 500 mikrograma, što je preduvjet za proglašenje uzbune, ali ako se u naredna tri dana očekuje stabilna atmosferska situacija - navodi se u saopćenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Upravo odredba da se na sva tri postavljena lokaliteta tri sata zaredom treba očitati enormno zagađenje, a uz to da nema najave promjene vremena, najviše brine Zeničane, koji kažu da je uz ovakve zakonske odredbe lakše dobiti na bingu nego proglasiti uzbunu.

Na sjednici Gradskog vijeća Zenica održanoj krajem prošle sedmice predstavljena su dva izvještaja o mjerenju kvaliteta zraka u gradu 2014. godine. Iz oba se vidi da mjerne stanice u općinskom vlasništvu prikazuju nerijetko i višestruko manje vrijednosti zagađenja.

130 prekoračenja dozvoljene vrijednosti sumpordioksida zabilježeno za prvih šest mjeseci ove godine