BIH

Vrijeme je da se Čović izjasni!

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Semira DEGIRMENDŽIĆ

25.11.2014

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u intervjuu za „Dnevni avaz“ najavljuje da bi s dvojicom članova Predsjedništva BiH o mandataru za sastav Vijeća ministara mogao razgovarati naredne sedmice, za kada je planirana prva sjednica kolektivnog šefa države.

Ivanić vjeruje da bi, shodno tome, Vijeće ministara moglo biti formirano do polovine januara naredne godine. Predsjedavajući Predsjedništva BiH priznaje da o koaliciji na državnom nivou nije razgovarao s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a, ali smatra da je krajnje vrijeme da se HDZ, kako kaže, izjasni.

Strane investicije

Prošlo je osam dana otkako ste na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Kako ste proveli prvu radnu sedmicu?

- Prvih osam dana bio sam na Konferenciji lidera Svjetske unije demokrata (IDU) u Seulu, u Južnoj Koreji, koje sam iskoristio da porazgovaram s predsjednicom Koreje Park Geun Hje i s premijerom Finske Aleksandrom Stubom. Tema razgovora bio je moj pokušaj da radim ono što sam već rekao, a to je da privlačim strane investitore. Ne mogu reći da smo se nešto konkretno dogovorili, ali evidentno je da je Koreja pokazala spremnost da ulaže u BiH, uz sugestiju da bi bilo dobro da cijeli region sa zahtjevima prema toj zemlji nastupi jedinstveno.

Drugi partneri

Kada se može očekivati sjednica Predsjedništva BiH, prva nakon konstituirajuće, i hoće li na se na dnevnom redu naći razgovori o mandataru?

- Nismo još postigli dogovor o preciznom terminu, ali očekujem da će sjednica biti naredne sedmice. Jedna od tačaka dnevnog reda trebala bi biti rasprava o tome kako ćemo doći do mandatara za sastav Vijeća ministara. Vjerujem da je svima manje-više jasno da će mandatar biti iz reda bošnjačkog naroda i da će ga predložiti SDA. Vjerujem da će Vijeće ministara biti formirano do polovine januara naredne godine.

Zašto niste bili na sinoćnjem prijemu povodom Dana državnosti BiH?

- Nisam bio zato što ne postoji zakon o državnim praznicima, što u BiH postoje razlike i zato što to nije jedan dan o kojem postoji potpuna saglasnost. Kao član Predsjedništva BiH, u ove četiri godine učinit ću sve da se postigne dogovor i da s definiraju dani koji bi bili zajednički praznici za sve u BiH. Svako ima pravo da o svemu razmišlja kako želi, ali moje mišljenje je da je i 21. novembar dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, datum koji je, u najmanju ruku, iste težine.

Kako ocjenjujete dosadašnje pregovore o formiranju vlasti na državnom nivou?

- Što se nas u Savezu za promjene tiče, mi mislimo da smo vrlo blizu definiranju većine za Parlament BiH. Mi nju, praktično, već sad imamo, ali smo željeli da u nju uđe i HDZ BiH. Vidjet ćemo u narednim danima je li ovo prihvatljivo HDZ-u, ja ne vidim nijedan razlog zašto ne bi bilo. Na njima je da kažu svoj stav. Ako neće, vrijeme je da kažu - nećemo. Niko nikoga ne tjera, niko nikoga ne pritišće, samo želimo čuti stav. Jer, ako HDZ ne želi, onda je važno da znamo da ne želi, da se okrenemo potencijalnim drugim partnerima.

Jeste li Vi razgovarali o tome sa Čovićem?

- S gospodinom Čovićem razgovarao sam o radu u Predsjedništvu BiH, ali o formiranju koalicija još ne.

Istražiti kupovinu poslanika

- Bez obzira na konstituirajuću sjednicu NSRS, čije održavanje nije garancija nego samo naznaka većine, moje je mišljenje da je u ovom trenutku prioritet ispitati navode o kupovini poslanika. Zaista bi neko morao istražiti da li je i koliko novca dato za promjenu mandata, da li je bilo nekih kupovina i posebno da li je bilo u tom periodu kupovine nekretnina i poslovnih prostora, a mi znamo da jeste, pojedinim ljudima i da se onda nadležni organi jasno izjasne. Ako je u pitanju korupcija, onda bi to trebalo biti prioritetno pitanje za rješavanje.

Nije prvi put

Koliko funkcionalnu vlast možemo očekivati ako na nivou entiteta i države vladajuća struktura stranaka, odnosno koalicija, bude različita?

- To ne bi bio prvi takav slučaj. Dominantnu većinu u periodu 2001.-2003. u Vijeću ministara činio je SNSD, a relevantnu većinu u Narodnoj skupštini i Vladi RS činio je SDS. Imali smo već takvih iskustva, to nije ništa posebno i ne mislim da će, ako do toga i dođe, to predstavljati neki problem.