BIH

Vrijeme je da SAD poprave stvari u BiH

Muhamed Šaćirbegović, bivši šef diplomatije BiH za "Avaz"

M. AŠČIĆ

25.11.2014

Ratni ministar vanjskih poslova Republike BiH i ambasador pri Ujedinjenim narodima Muhamed Šaćirbegović rekao je jučer u razgovoru za "Dnevni avaz" da je vrijeme da SAD poprave stvari u BiH. Prema njegovim riječima, vrijeme je da se o našoj zemlji prestane govoriti kao o dejtonskoj državi, već kao zemlji koja teži ulasku u euroatlantske integracije i NATO.

Šaćirbegović je ocijenio da je evidentna spremnost Vašingtona za jači angažman u BiH.

- Vrijeme je da neko realno kaže, možda smo nekad davno pogriješili u BiH, ali hajde da sada popravimo situaciju u toj zemlji. Mislim da bi to bilo ispravno. Jer, situacija u BiH ne može biti izolirana. Ona utječe na cijeli region. Jedini ispravan put za BiH je put u Evropsku uniju. Toga su SAD svjesne. Tu očekujem taj novi zamah - rekao je Šaćirbegović.

Govoreći o obilježavanju 19. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Šaćirbegović kaže da je njegov stav uvijek bio da su pregovori o crtanju karata bili preuranjeni.

- Uvijek sam govorio da se to nije trebalo desiti u Dejtonu. No, 19 godina kasnije, vidimo da pitanje gdje su unutrašnje granice, gdje je FBiH, gdje je RS, nije bitno u tolikoj mjeri. Ključno je pitanje funkcionalnosti i ulaska BiH u EU - istaknuo je Šaćirbegović.

Kada je u pitanju njemačko-britanska inicijativa koja otvara nove evropske perspektive za BiH, on je ustvrdio da se o ovoj inicijativi govori već posljednje tri godine u diplomatskim krugovima.

- Ova inicijativa je realna u tom pogledu, jer se govori o euroatlantskoj, a ne dejtonskoj BiH. Samo tako možemo ići naprijed i samo u EU možemo jačati državu kao normalnu evropsku zajednicu - rekao je Šaćirbegović.

Putin od Ukrajine želi napraviti BiH

O sve većem angažmanu Rusije u BiH, odnosu Vladimira Putina s političarima u RS, lobiranju da se zaustavi put BiH u EU i NATO, Šaćirbegović kaže da je prirodan slijed dešavanja.

- Sve što se dešavalo i dešava se u BiH Putin sada primjenjuje u Ukrajini. On BiH upotrebljava kao isproban model da od Ukrajine napravi federalni sistem. Isti sistem koji već postoji u BiH i koji blokira put u EU. Na taj način Putinu ovaj naš Dejton dobro dođe kao presedan – istaknuo je Šaćirbegović.