CRNA HRONIKA

Šejtan iz Cazina: Htio sam je ženiti, a ona mi napakovala svašta

Elmir Džinić osuđen na 3,5 godine zatvora zbog silovanja i iznude

M. M.

24.11.2014

Elmir Džinić, zvani Šejtan iz Cazina na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno je osuđen na tri i po godine zatvora zbog trgovanja ljudima, silovanja i iznude.

On pak tvrdi da nije kriv, piše Zadarski.hr. 

- Ja sam je htio ženiti, a ona mene optužila. Samo sam tražio dio svog novca od izdržavanja natrag, a onda mi, brate, napakovalo svašta. Mislio sam da ću dobiti najmanje 150 godina zatvora i sudija Marijan Bitanga je bio korektan. Nimalo nisam kriv, a nadimak Šejtan dolazi, ne iz mog karaktera, već iz prezimena. Džin je kod nas šejtan, vrag, a ja to nisam – kazao je ovaj 39-godišnjak iz okoline Cazina, nakon što je u ponedjeljak na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog trgovanja ljudima, silovanja i iznude.

- Bili smo u vezi i ona je je naravno zbog toga i otišla sa mnom. Namjeravali smo sklopiti brak. Nisam ja njoj ništa branio, a o njenoj slobodi dovoljno govori činjenica da je napravila više od hiljadu eura računa na mobitelu, ispričao je Džinić.

 

Tri teška krivična djela 

Za tri teška krivična djela Šejtan je optužen nakon što ga je u avgustu prošle godine prijavila žena sa zadarskog područja rekavši kako je namamio, seksualno iskorištavao, zarobio i potom iznuđivao lažno joj ponudivši preko Facebooka da će joj pomoći zaposliti se u Italiji.

- Presuda se temelji na iskazu oštećene djevojke. Olakšavajuća okolnost je činjenica da optuženi dosad nije bio osuđivan, rekao je sudija Marijan Bitanga dosudivši ujedno da Šejtan petnaest dana od pravomoćnosti presude mora platiti troškove sudskog postupka koji iznose nešto više od 30 hiljada kuna.

Optužnica Šejtana tereti da je djevojci lažno ponudio platu od 1.200 eura, posao u tvornici za pakovanje jabuka “Geos”, te smještaj kod sebe, znajući da je nezaposlena i da živi s troje djece i nevjenčanim suprugom od njegove penzije. Odvezao je u Italiju, u mjesto Schlanders i tu joj uzeo pasoš, ličnu kartu i vozačku dozvolu, te je iskorištavao za zadovoljenje vlastite seksualne pohote.

U julu je odveo u Tržac u BiH i to tako da je njene dokumente, koje je držao kod sebe, on predavao policijskim i carinskim službama na granicama. Tokom puta joj je govorio da se pripremi, da ima neke cure na kojima prostitucijom zarađuje veliki novac, dok je svojim rođacima predstavio kao novu suprugu, pa je tamo ponovno prisilio na seksualni odnos i to pred dvojicom mlađih muškaraca.

Nekoliko dana poslije ostavio je na Plitvicama, a njen pasoš zadržao kako bi je prisilio da se vrati kod njega u Italiju. Prijetio joj je da će ubiti njenog nevjenčanog supruga, te je od nje i njega tražio novac koji mu ona navodno duguje za putovanje, hranu i popravak vozila.

 

Na slobodi do pravomoćnosti 

Od djevojke je zahtijevao da proda svoju kuću i da mu donese novac, kako njen tako i novac njenog supruga, te je 28. avgusta u 1,30 sati, došao na granični prelaz iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku u Ličkom Petrovom Selu. Pješice je prešao granicu i od djevojke preuzeo žutu kovertu vjerujući da se u njoj nalazi novac, nakon čega je uhapšen.

- Posao joj nisam uspio pronaći, međutim cijelo vrijeme sam je izdržavao i brinuo se o njoj. U Cazinu sam je predstavio kao suprugu, valjda to dovoljno govori o mojim namjerama. Srce mi je u duši čisto. Cijela moja općina zna da nisam takav i to mi je najbitnije, kazao je 39-godišnjak dodajući kako je u Italiji 18 godina radio u fabrici sa 130 žena, te da nikada nije bilo nikakvih problema.

Uprkos teškim optužbama, Džinić je jučer izašao na slobodu do pravomoćnosti presude nakon što je prethodno 14 mjeseci proveo u zadarskom istražnom zatvoru, a uhapšen je u Ličkom Petrovom selu gdje je preuzeo traženi novac od djevojke.