REGION

Đukanović: Treba pomoći državama sa Balkana

Premijer Crne Gore na institutu Carl Renner

Srna

24.11.2014

Crnogorski premijer Milo Đukanović smatra da EU treba da pomogne balkanskim državama u savladavanju najtežih dionica na putu eurointegracija, kao i da su međusobna povezanost i priključenje na "magistralne evropske koridore" najbrži put za evropeizaciju Balkana.

Đukanović je na poziv "Karl Renner instituta" na Bečkoj diplomatskoj akademiji održao predavanje o temi "Crna Gora na putu ka EU", u kome je naglasio da, objektivno, značaj Crne Gore za stabilnost i razvoj dobrosusjedske saradnje na Balkanu prevazilazi njene teritorijalne i populacione dimenzije.

Kad je riječ o regionu Balkana, Đukanović je naveo da ocjene o stabilnosti uvijek treba uzeti s dozom opreza.

"To je nešto što nas i dalje brine. Rušenje Berlinskog zida prije 25 godina promijenilo je tok svjetske istorije, uključujući i Balkan. Pokazalo se da je lakše bilo srušiti tu gvozdenu zavjesu, nego mijenjati mentalitet na Balkanu, opterećen nacionalnim pitanjima, strahom i netolerancijom prema različitostima", rekao je Đukanović.

On je dodao da mu se često čini da se "još u regionu nedovoljno poznajemo" te da nerazvijenost i neintegrisanost regiona "čini da predugo ostaju predrasude o nepomirljivim razlikama, što usporava procese punog pomirenja i saradnje".

"Vijekovi su izgubljeni u traženju rješenja za balkanski rebus. Konačno, ključ je u otvaranju dogledne evropske perspektive za Balkan", smatra Đukanović.

On je naveo da niko ne spori da je vladavina prava "uslov svih uslova" za progres u evropskoj integraciji, ali je dodao da u tome nema napretka bez ekonomskog razvoja, bez otvaranja novih radnih mjesta i razvoja putne i energetske infrastrukture u regionu.

Đukanović je rekao da nijedna od balkanskih država te probleme ne može riješiti samostalno jer su limitirane budžetskim nedostatnostima i visokim zaduženjima.

"Evropa nam mora pomoći da izgradimo takvu infrastrukturu. Mi razumijemo oprez zbog nekih negativnih iskustava iz procesa proširenja. Međutim, nije realno od naših zemalja tražiti da se na startu pregovora ponašaju kao države članice", smatra Đukanović.

On je rekao da je posebno važno održati i podsticati evroentuzijazam na Balkanu i obeshrabrivati evroskepticizam u Evropi.

"Mjera pomirenja između te dvije krajnosti u dobroj mjeri će opredijeliti ne samo budućnost Balkana, već i Evrope", ocijenio je Đukanović.